Nije isključeno da sjever Kosova proglasi nezavisnost

Ivanović je za Međunarodni radio Srbija rekao da to nije dobra ideja, jer ne bi ništa posebno donijela
74 pregleda 0 komentar(a)
Oliver Ivanović, Foto: Kim.gov.rs
Oliver Ivanović, Foto: Kim.gov.rs
Ažurirano: 18.11.2011. 21:26h

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je da ne isključuje mogućnost da Srbi sa sjevera Kosmeta proglase nezavisnost tog dijela Pokrajine, ukoliko Zapad bude i dalje insistirao na implementaciji dogovora o carinskim pečatima i drugim pitanjima u korist Prištine.

Ivanović je za Međunarodni radio Srbija rekao da to nije dobra ideja, jer ne bi ništa posebno donijela.

Ta mogućnost ipak nije isključena, jer, kako je rekao, Srbi na Kosmetu vrlo dobro posmatraju šta rade njihove komšije Albanci.

Povodom najava Srba sa sjevera Kosova da neće podržati dogovor sa Prištinom o carinskim pečatima, koji podrazumeva kosovske carinike na administrativnim linijama, kao i povodom njihovog zahtjeva da se preispita dalje učešće Beograda u dijalogu sa Prištinom, Ivanović je istako da svako ima svoj pristup i da je to legitimna stvar, ali da je potrebna veća transparentnost.

Malo više transparentnosti moglo bi, prema njegovim riječima, da smanji trzavice između predstavnika pregovaračkog tima i pojedinih članova Vlade, a samim tim i trvenja na relaciji kosmetski Srbi - šef pregovaračkog tima Beograda.

"Po mom dubokom ubjeđenju, kosmetski Srbi bi morali biti dio dogovora i to još u najranijoj fazi, kada se formiraju različite opcije sa kojima se ulazi u pregovore, prosto zato što će, posebno Srbi na sjeveru, biti dio procesa implementacije onoga što se eventualno dogovori tokom dijaloga Beograda i Prištine", kazao je Ivanović.

Bonus video: