Stanko Subotić osuđen na šest godina zatvora zbog šverca cigareta

Za Subotićem i ostalim odbjeglim ostaje na snazi međunarodna potjernica koja je raspisana još 2006. godine
125 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.10.2011. 13:17h

Stanko Subotić Cane osuđen je danas u Specijalnom sudu u Beogradu na šest godina zatvora, dok su pripadnici njegove grupe dobili kazne od deset mjeseci do četiri i po godine.

Subotić je obavezan da u roku od 15 dana od pravosnažnosti presude u budžet Srbije uplati iznos od 75.821.404 dinara sa kamatama koje se računaju od 1. novembra 1996. godine.

Dvoje optužnih, bivši šef novosadske Državne bezbednosti Milovan Popivoda i Ivana Krčmaričić, oslobođeni su optužbi.

Subotić, koji se nalazi u bjekstvu, osuđen je u odsustvu kao organizator kriminalne grupe koja je švercovala cigarete i tokom 1995. i 1996. godine na štetu budžeta stekla korist od 28 miliona eura i osam miliona američkih dolara.

Tužilaštvo za organizovani kriminal, optuženi i njihovi branioci imaju pravo da na presudu ulože žalbu Apelacionom sudu u Beogradu u roku od 30 dana pošto prime pisani otpravak.

Nekadašnji direktor Savezne uprave carina Mihalj Kertes osuđen je na četiri godine zatvora, osnivač jedinice "Škorpioni" Milan Milanović Mrgud na tri godine, a bivši načelnik novosadske policije Miodrag Zavišić na godinu dana.

Bivši radnici carine Nebojša Nikolić Tarzan i Drago Dodevski dobili su dvije odnosno godinu i četiri mjeseca zatvora.

Radnik Subotićevog preduzeća "Mia Ub" Miroslav Pešić osuđen je na kaznu zatvora od 10 mjeseci, pjevačica Ivana Olujić na jednu godinu, Luka Nenadić na dvije i Stevan Banović na tri i po godine zatvora. Subotićev sestrić Nikola Milošević zbog bjekstva je osuđen u odsustvu na četiri i po godine zatvora, kao i Jovica Ranđelović koji je osuđen na tri i po godine.

Obrazlažući presudu, sudija Milena Rašić rekla je da su optuženi krivi što su od 1995. godine do 31. oktobra 1996. godine krijumčarili cigarete iz Makedonije u Srbiju i prodavali ih pravnim i fizičkim licima.

Za Subotićem i ostalim odbjeglim ostaje na snazi međunarodna potjernica koja je raspisana još 2006. godine

Potom su cigarete prevozili i skladištili ih u više magacina po Srbiji, a potom ih preprodavali.

Za Subotićem i ostalim odbjeglim ostaje na snazi međunarodna potjernica koja je raspisana još 2006. godine.

Subotić živi u Švajcarskoj čiji krivični zakon ne poznaje krivično djelo zloupotrebe službenog položaja u sopstvenoj firmi za koje se Subotić tereti u Srbiji, i tamo ne može da bude uhapšen

U decembru prošle godine sud je odbio najviši ikad ponuđeni iznos srpskom pravosuđu za jemstvo od pet miliona eura, a treći koji je nudio Subotić.

Prethodni predlozi za jemstvo iznosili su 700.000 eura i dva miliona eura.

Subotić živi u Švajcarskoj čiji krivični zakon ne poznaje krivično djelo zloupotrebe službenog položaja u sopstvenoj firmi za koje se Subotić tereti u Srbiji, i tamo ne može da bude uhapšen.

Hapšen je, međutim, prije tri i po godine na moskovskom aerodromu po potjernici iz Srbije ali je poslije dva mjeseca pušten jer je to krivično djelo po ruskom zakonu zastarjelo.

Bonus video: