Republika Srpska u Ustavu ima smrtnu kaznu

FBiH je u svom ustavu ukinula smrtnu kaznu još 1998. godine, navodi se u dokumentu OEBS-a o analizi predmeta procesuiranja ratnih zločina u BiH
0 komentar(a)
Republika Srpska parlament, Foto: Banjalukain.com
Republika Srpska parlament, Foto: Banjalukain.com
Ažurirano: 26.10.2011. 10:30h

Republika Srpska, jedina je u Evropi, pored Bjelorusije, koja u svom Ustavu ima smrtnu kaznu, jer bošnjački klub u Vijeću naroda RS blokira amandmane na promjenu Ustava RS.

Naime, u članu 11 Ustava RS stoji da se za najteže oblike krivičnih djela može primijeniti smrtna kazna, što je u suprotnosti sa Evropskom poveljom o ljudskim pravima i s pravnom tekovinom EU, koja je u potpunosti zabranila izvršenje smrtne kazne.

Banjalučke "Nezavisne novine" pišu da je Igor Radojičić, predsjednik Narodne skupštine RS, rekao je da su poslanici u paketu ustavnih amandmana glasali za ukidanje smrtne kazne, ali da je procedura stala zbog blokade u Vijeću naroda.

"Narodna skupština RS je usvojila 29 amandmana prije tri godine. Taj paket još stoji u Vijeću naroda RS. Treba pitati Klub Bošnjaka zašto neće da ga prihvate", rekao je Radojičić.

"Nezavisne" podsjećaju da je Federacija BiH smrtnu kaznu ukinula 1998. godine.

FBiH je u svom ustavu ukinula smrtnu kaznu još 1998. godine, navodi se u dokumentu OEBS-a o analizi predmeta procesuiranja ratnih zločina u BiH.

"Krivičnim zakonom FBiH iz 1998. godine formalno je ukinuta smrtna kazna, a umjesto nje uvedena kazna zatvora u trajanju od 40 godina", navodi se u tom dokumentu.

U istom dokumentu navodi se da je Ustavom BiH iz 1995. godine, koji je sastavni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma, onemogućeno izvršenje smrtnih kazni.

"Smrtna kazna više nije mogla biti izrečena, jer bi to predstavljalo povredu Protokola br. 6 Evropske konvencije o ljudskim pravima", navodi se u dokumentu.

Bonus video: