Suđenje Ivu Sanaderu počinje 28. oktobra

Među prvim svjedocima biće Nikica Valentić, koji je bio premijer u vrijeme Sanaderovog uzimanja provizije od Hipo banke
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.10.2011. 11:50h

Suđenje bivšem hrvatskom premijeru, Ivu Sanaderu, po optužnici za uzimanje provizije od Hypo banke 1995. i 1995. godine, što je kvalifikovano kao slučaj ratnog profiterstva, počeće 28. oktobra.

Kancelarija Uprave za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) tereti Sanadera u prvoj optužnici za zlopotrebu položaja i ovlašćenja za 3,6 miliona kuna, što je oko 467 hiljada eura, i za ratno profiterstvo.

Slučaj je, prenosi Blic, dodjeljen sudiji Ivanu Turudiću, vršiocu dužnosti predsjednika suda.

Sudija je prihvatio dokazne predloge USKOK-a, a prihvaćeno je i 19 svjedoka tužilaštva.

Zakazano je šest ročišta, pa će rasprava biti održana 3. i 4, 10. i 11, i 17. i 18. novembra u zagrebačkom Županijskom sudu.

Među prvim svjedocima biće Nikica Valentić, koji je bio premijer u vrijeme Sanaderovog uzimanja provizije od Hipo banke, kao i Mate Granić tadašnji ministar inostranih poslova. Riječ je o odobravanju ugovora o kreditu koji je austrijska Hipo banka dala Hrvatskoj.

Protiv Sanadera USKOK je podigao optužnicu za ratno profiterstvo zato što je 1994. i 1995. godine, dok još nije bio premijer već zamenik ministra spoljnih poslova, od Hipo banke tražio i dobio proviziju 467 hiljada eura jer je posredovao da Ministarstvo spoljnih poslova dobije kredit za kupovinu zgrada ambasade.

Sanader, koji se nalazi u istražnom zatvoru u zagrebačkom Remetincu, odbacio je sve optužbe i najavio da će se aktivno braniti.

Protiv Sanadera je nedavno podignuta i druga optužnica za primanje 10 miliona eura mita od mađarske naftne kompanije MOL kojoj je zauzvrat, navodno, omogućio preuzimanje većinskog upravljačkog paketa u hrvatskoj firmi INA.

Bonus video: