Erdogan: Balkan je srce Turske

Erdogan je na skupu u Njujorku pozvao balkanski region da prevaziđe svoju problematičnu istoriju kako bi sarađivao i integrisao se, zarad stvaranja zajedničke budućnosti
104 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.09.2011. 11:04h

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan snažno se zauzeo za zajedničku budućnost Turske i balkanskih zemalja, prenio je američki portal setimes.com.

Govoreći s liderima balkanskih država na Balkanskom forumu u Njujorku prošle nedjelje, Erdogan je naglasio kulturne i istorijske veze Turske i Balkana, a u jednom trenutku je Balkan opisao kao "srce Turske".

"Sudbina Sarajeva je sudbina Jedrena, sudbina Skoplja je sudbina Kosova, sudbina Palestine je sudbina Istanbula, pa bi u tom slučaju sudbina čovječanstva trebalo da bude i sudbina Ankare", rekao je Erdogan.

Na skupu u Njujorku nisu učestvovali predstavnici Srbije i Grčke

Na skupu, kako prenosi portal, nisu učestvovali predstavnici Srbije i Grčke. Erdogan je pozvao region da prevaziđe svoju problematičnu istoriju kako bi sarađivao i integrisao se, zarad stvaranja zajedničke budućnosti.

"U budućnosti je najurgentnija potreba Balkana da izvuče pouku iz svog iskustva i počne da radi u pravcu prosperiteta, razvoja i mira", rekao je turski premijer, dodajući da se svi problemi koji postoje na Balkanu direktno odražavaju na Tursku, zbog istorijskih bratskih veza.

Meral: Vrata Turske ka Zapadu

Na skupu su ključne teme bile ekonomska integracija i investicije na Balkanu, dok su turski predstavnici ukazali na brz rast ekonomije svoje države i ocijenili da njene investicije u regionu govore o sve većem značaju Turske.

Opisujući Balkan kao "vrata Turske ka Zapadu", predsjednik Konfederacije biznismena i industrijalaca ("TUSKON") Rizanur Meral rekao je da je Turska prošla ekonomsku transformaciju poslije 2002. godine, a da je sada druga ekonomija u svijetu po brzini rasta.

Uz to, Turska bilježi porast izvoza sa 35 milijardi dolara na 135 milijardi dolara. Takođe, zamjenik guvernera Centralne banke Turske Ibrahim Turhan naveo je da će balkanske zemlje morati da šire tržišta jer su im domaća mala, te u tom smislu, zemlje kao što su Turska i Rusija nude mogućnosti.

Zamjenik guvernera Centralne banke Turske naveo je da će balkanske zemlje morati da šire tržišta, te da zemlje poput Turske i Rusije nude mogućnosti

Prema riječima Timotija Eša, šefa istraživanja novih tržišta u "RBS Global bankingu", u vrijeme kada se Evropa suočava sa finansijskim nevoljama, Turska može da igra ulogu pokretača balkanskog rasta.

Međutim, upozorio je on, balkanske države će morati da učine više da privuku direktne strane investicije dok "evropski finansijski resursi presušuju".

Kosovski ministar inostranih poslova Enver Hodžaj rekao je na skupu da, kao najveći investitor na Kosovu, Turska igra jedinstvenu ulogu u toj zemlji, ali da je to slučaj i zbog "zajedničke prošlosti, religije, geografskog položaja i velike podrške" koju je Priština dobila od turske vlade.

Albanski premijer Salji Beriša je naveo da su se turske investicije u Albaniji povećale četiri puta između 2005. i 2010. godine. Bugarski ministar inostranih poslova Nikolaj Mladenov izjavio je da je energetska saradnja sa Turskom, a posebno dovršavanje gasovoda Nabuko, glavni prioritet njegove zemlje.

Albanski premijer je naveo da su se turske investicije u Albaniji povećale četiri puta između 2005. i 2010.

Svi zvaničnici na skupu, uključujući turske, rekli su da je njihova budućnost u EU i NATO, koji će djelovati kao oslonac regionalne saradnje i bezbjednosti.

Erdogan dolazi u Skoplje

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan doputovaće u dvodnevnu posjetu Makedoniji tokom koje će razgovarati s najvišim zvaničnicima te zemlje.

Erdoganu će biti priređen svečani doček na skopskom aerodromu Aleksandar Veliki koji je gradila turska kompanija TAV i u čijoj je koncesiji.

Turski premijer razgovaraće sa svojim makedonskim kolegom Nikolom Gruevskim, kao i s predsjednikom Đorđem Ivanovim i predsjednikom Sobranja Trajkom Veljanovskim.

Galerija

Bonus video: