Hrvatske firme za pet dana ostaju bez imovine u Srbiji?

Imovina srpskih poduzeća u Hrvatskoj vredi 1,8 milijardi eura, a hrvatskih u Srbiji 800 miliona eura
158 pregleda 0 komentar(a)
hrvatske firme, Foto: Jutarnji.hr
hrvatske firme, Foto: Jutarnji.hr
Ažurirano: 25.09.2011. 09:08h

Hrvatskim preduzećima koje imaju imovinu u Srbiji ostalo je još pet dana za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa s tom državom ili će u protivnom ostati bez njih, piše zagrebački "Jutarnji list".

List piše da kompanije predvođene "Inom", "Borovom", "Krašom"... u Srbiji imaju imovinu vrijednu oko 800 miliona eura i do 30. septembra, prema Uredbi koju je srpska vlada donijela prije tri godine, moraju riješiti imovinsko-pravne odnose sa Srbijom.

Onima koji to ne učine srpske vlasti mogu nakon 30. novembra privatizovati imovinu, osim ako rok ne bude još jednom produžen o čemu se navodno razmišlja u srpskom ministarstvu ekonomije, piše "Jutarnji".

"Oko 150 naših preduzeća ima imovinu na području Srbije koju sada koriste njihove firme, a samo ih je dvadesetak uspjelo da vrati tu imovinu, odnosno riješi pitanje vlasništva. Stoga se može pretpostaviti da će mnoge hrvatske firme imovinu bez koje ostanu morati utjerivati sudskim putem", navodi list.

"Oko 150 hrvatskih preduzeća ima imovinu na području Srbije koju sada koriste njihove firme, a samo ih je dvadesetak uspjelo da vrati tu imovinu

Podseća se da je sud, kao način povraćaja imovine već ranije izabrao "Končar", koji je tako uspio da vrati svoju zgradu u Beogradu, te sada više ne potražuje nikakvu drugu imovinu.

Sudu se, dodaje list, obratili i "Ina" pa je lani u Privrednom sudu u Beogradu počeo proces u kojem se traži povraćaj 167 benzinskih pumpi i naknadu izgubljene štete u ukupnoj vrijednosti od oko 200 miliona eura.

Kako se napominje, prvu tužbu "Ina" je podnijela prije nego što je njihov cjelokupnu ifrastrukturu u Srbiji preuzeo "Beopetrol", koji je u međuvremenu prodat ruskom "Lukojlu", piše "Jutarnji list".

Osim "Končara" do imovine u Srbiji uspio je doći i "Varteks", koji je prije tri godine vratio veći dio imovine sa područja bivše Jugoslavije.

Sudu se namjerava da obrati i "Borovo" koje je, kako se navodi, sa Srbijom bezuspješno pokušavalo postići dogovor o povraćaju 88 prodavnica i pogona za proizvodnju obuće u Somboru.

Imovina srpskih poduzeća u Hrvatskoj vredi 1,8 milijardi eura, a hrvatskih u Srbiji 800 miliona eura

Tom imovinom koja se procjenjuje na 30 miliona eura sada raspolaže srpski "Boreli".

List navodi da, prema podacima Republičke direkcije za imovinu Srbije, imovina srpskih poduzeća u Hrvatskoj vredi 1,8 milijardi eura, a hrvatskih u Srbiji 800 miliona eura.

Srbija, međutim, još nema tačne podatke o tome šta njihove fabrike, opštine i građani potražuju u Hrvatskoj.

Bonus video: