Makedonija slavi dvije decenije samostalnosti

Makedonija je proglasila nezavisnost i izašla iz SFRJ 8. septembra 1991. godine kada se 95 odsto građana na referendumu izjasnilo za nezavisnost
50 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Makedonski, spomenik, Skoplje, Foto: Reuters
Aleksandar Makedonski, spomenik, Skoplje, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.09.2011. 07:53h

Makedonija obilježava 20 godina od proglašenja nezavisnosti, a centralna proslava biće održana uveče na gradskom trgu u Skoplju.

Proslava će početi ispred parlamenta gdje će predsjednik Sobranja Trajko Veljanovski predati Gardi Republike Makedonije Deklaraciju nezavisnosti iz 1991. godine.

Makedonija je proglasila nezavisnost i izašla iz SFRJ 8. septembra 1991. godine kada se 95 odsto građana na referendumu izjasnilo za nezavisnost.

Na taj referendum nisu izašli makedonski Albanci. Predsjednik države Đorđe Ivanov će, poslije svečanog defilea ulicama grada, unijeti dekalarciju u novoizgrađeni Muzej makedonske borbe.

Potom će na 40-metarskoj sceni na trgu biti održan muzičko-scenski spektakl "Makedonium", gdje će biti puštena u rad i fontana ispod monumentalnog spomenika Ratnik na konju.

Proslava će biti završena mužičkim hepeningom u kome će učestvovati 90 pjevača i bendova koji su obilježili muzičku istoriju u proteklih 20 godina.

Dvije decenije državnosti obilježavaju se i propratnim aktivnostima kao što su svečana sjednica Sobranja i svečana akademija u Makedonskoj operi i baletu.

Povodom jubileja, pušten u rad rekonstruisani aerodrom "Aleksandar Veliki" u Skoplju, a grad je dobio nove autobuse za javni prevoz.

Bonus video: