Počelo ponovljeno suđenje Haradinaju

Haradinaj je zajedno s pripadnicima OVK Idrizom Baljajom i Lahijem Brahimajem, optužen za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja 1998. godine na Kosovu
0 komentar(a)
Ramuš Haradinaj, Foto: Srbijanet
Ramuš Haradinaj, Foto: Srbijanet
Ažurirano: 18.08.2011. 15:49h

U Haškom tribunalu počinje ponovljeno suđenje bivšem premijeru Kosova i nekadašnjem lideru Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramušu Haradinaju, optuženom za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja 1998. godine na Kosovu.

Suđenje, prvo ponovljeno u Haškom sudu, počinje iznošenjem uvodnih riječi tužilaštva i odbrane, a u petak će početi glavni pretres, na kojem će biti izvođeni dokazi.

Haradinaj je, na osnovu individualne krivične odgovornosti, zajedno s pripadnicima OVK Idrizom Baljajem i Lahijem Brahimajem, optužen za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja 1998. godine na Kosovu.

U prvostepenom postupku, Haradinaj i Baljaj su 3. aprila 2008. godine oslobođeni krivice po svih 37 tačaka optužnice, a Brahimaj, koji je kratko vrijeme bio zamjenik komandanta u području Dukađina, osuđen je na šest godina zatvora.

Prvostepeno sudsko vijeće je, u uvodnom dijelu presude, naglasilo da je imalo znatnih poteškoća u pribavljanju iskaza svjedoka pošto su mnogi od njih, kako je navedeno u presudi, naveli strah kao razlog za nepojavljivanje pred sudom.

Vijeće je istaklo i da je imalo snažan utisak da se suđenje obavlja u atmosferi u kojoj se svjedoci ne osjećaju bezbjedno i da na Kosovu vlada nestabilna bezbjednosna situacija, nepovoljna po svjedoke.

Žalbeno vijeće Tribunala je u julu prošle godine poništilo oslobađajuću presudu Haradinaju i Baljaju, uz obrazloženje da je prvobitni proces obilježilo zastrašivanje svjedoka, a potvrdilo presudu Brahimaju

Žalbeno vijeće Tribunala je u julu prošle godine poništilo oslobađajuću presudu Haradinaju i Baljaju, uz obrazloženje da je prvobitni proces obilježilo zastrašivanje svjedoka, a potvrdilo presudu Brahimaju.

Odlučeno je da suđenje bude djelimično ponovljeno po šest tačaka optužnice za Haradinaja i Baljaja, a po četiri tačke za Brahimaja.

Optužnica tereti Haradinaja i Baljaja da su bili saizvršioci udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bio uspostavljanje potpune kontrole OVK nad Operativnom zonom Dukađin putem uklanjanja s tog područja srpskih civila, kao i kosovskih Albanaca, Roma, Egipćana i drugih civila za koje se sumnjalo da sarađuju sa srpskim snagama ili ne podržavaju OVK.

Tužilaštvo treba da dokaže da su snage OVK pod Haradinajevom komandom, uključujući jedinicu "Crne orlove", koja je bila pod direktnom Baljajevom komandom, maltretirale i premlaćivale srpske i romske civile u području između sela Glođana i Dečana, kao i da su ubijale one koji bi odbili da napuste svoje domove.

Prema optužnici, sredinom maja 1998. osnovan je improvizovani zatočenički centar u štabu OVK u Jablanici.

Zatočenici u tom centru su fizički maltretirani i izgladnjavani, a mnogi od njih su umrli od posljedica povreda ili su ubijeni po naređenju trojice optuženih.

Srpske snage su krajem avgusta i početkom septembra 1998. godine privremeno zauzele područje oko Glođana, a srpski forenzički tim za uviđaje sproveo je istragu u toj oblasti i na području Radonjićkog jezera ekshumirao 32 tijela koja su se mogla identifikovati, kao i još dva tijela na putu za Dašinovac, oko 9 kilometara od Glođana.

Bonus video: