Kako će se zvati Makedonija?

Međunarodna krizna gruoa smatra da bi novi naziv trebalo da bude korišćen za sve prilike, kako bi bio deblokiran prijem zemlje u NATO i integracija u EU.
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.08.2011. 11:03h

Međunarodna krizna grupa je u najnovijem izvještaju ocijenila da bi Skoplje trebalo da prihvati predlog "Republika Sjeverna Makedonija" ili neku sličnu formulu sa geografskom odrednicom kao rješenje za spor oko naziva države, koji već godinama ima sa Grčkom .

Ta organizacija smatra da bi novi naziv trebalo da bude korišćen za sve prilike, kako bi bio deblokiran prijem zemlje u NATO i integracija u Evropsku uniju, prenijela je agencija Makfaks.

Međunarodna krizna grupa preporučila je vladi u Atini da prihvati upotrebu pridjeva "makedonski" od strane svog sjevernog susjeda.

"Atina treba da prizna nacionalni identitet i jezik svog sjevernog susjeda kao "makedonski".

Skoplje treba da promijeni odluku o nazivu aerodroma po Aleksandru Velikom i da se uzdrži od sličnih poteza koji bi provocirali Atinu, naročito u kontekstu projekta Skoplje 2014", navodi se u izvještaju MKG.

Riječ je o projektu Vlade Makedonije u sklopu kojeg se oko Vardara zidaju nove zgrade i postaviti više od 30 spomenika ličnostima iz makedonske istorije.

Postavljanje spomenika je izazvalo kritike zvanične Atine i grčkih medija koji smatraju da Makedonija svojata antičku grčku istoriju i ocjenjuju da je to provokacija tokom pregovora o rješavanju spora dva susjeda oko naziva Makedonije.

Bonus video: