Protest Hrvata pred zgradom UN zbog Gotovine i Markača

Povod za protest Hrvata s područja Njujorka bilo je obraćanje glavnog haškog tužioca Serža Bramerca Savjetu bezbjednosti UN.
54 pregleda 0 komentar(a)
Ante Gotovina, Foto: Beta/AP
Ante Gotovina, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 07.06.2011. 11:04h

Oko 200 američkih Hrvata protestovalo je ispred zgrade Ujedinjenih nacija u Njujorku zbog presude generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, izvještavaju danas hrvatski mediji.Povod za protest Hrvata s područja Njujorka bilo je obraćanje glavnog haškog tužioca Serža Bramerca Savjetu bezbjednosti UN.

Okupljeni su, kako prenose hrvatski mediji, izrazili nezadovoljstvo presudom Haškog suda navodeći da odbrana ne može da bude zločin i tražili slobodu za dvojicu generala. Oni su takođe kritikovali rad UN."Za nas su hrvatski generali oslobodioci i heroji i hrvatski narod će uvijek biti uz njih", istakao je, kako prenosi agencija Hina, Robert Pribanić, jedan od organizatora mirnog protesta.Sličan skup već je održan 26. aprila na istom mjestu.Zbog ratnih zločina nad srpskim stanovništvom tokom i poslije akcije Oluja 1995. Haški tribunal je sredinom aprila nepravosnažno osudio Gotovinu na 24, a Markača na 18 godina zatvora. General Ivan Čermak oslobođen je krivice.

Bonus video: