Hodžaj: Zvaničnici kosovske vlade će posjetiti Beograd

"Razgovori Prištine i Beograda su razgovori dvije suverene i nezavisne države i započeti su posle rezolucije Generalne skupštine UN septembra prošle godine" kaže Hodžaj.
0 komentar(a)
Enver Hodžaj, Foto: Eiseweb.org
Enver Hodžaj, Foto: Eiseweb.org
Ažurirano: 18.05.2011. 17:50h

Ministar spoljnih poslova Kosova Enver Hodžaj izjavio je da će visoki predstavnici Vlade Kosova posjetiti Beograd pošto je Prištinu posjetio šef pregovaračke ekipe Beograda.

Hodžaj je na predavanju u Centru za strateške i međunarodne studije rekao da su razgovori u obostranom interesu dvije države i njenih građana i da doprinose razvoju odnosa dvije susjedne zemlje.

On je istakao, kako prenose prištinski mediji, da je program razgovora Kosova i Srbije veoma jasan.

"Razgovori Prištine i Beograda su razgovori dvije suverene i nezavisne države i započeti su posle rezolucije Generalne skupštine UN septembra prošle godine. Takva rezolucija se oslanja na savjetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde koji je procijenio da je proglašavanje nezavisnosti bila zakonita odluka", rekao je Hodžaj.

Hodžaj je rekao da nije prihvatljiva ideja o mogućoj podjeli Kosova o kojoj su govorili čelnik srpske delegacije u razgovorima Borislav Stefanović i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić.

"Za Prisšinu su takvi predlozi neprihvatljivi, jer je Kosovo funkcionalna, multietnička, demokratska država i podjela bi imala užasne reperkusije i za zemlje u regionu, pošto bi stvorila presedan da politika podjele na etničkoj i teritorijalnoj osnovi koji bi mogao poslužiti kao model za rješavanje određenih pitanja", kazao je Hodžaj.

Bonus video: