Zbog lažnih azilanata, Srbija na korak od ukidanja Šengena

Do sada se na srpske azilante Evropskoj komisiji žalilo više zemalja članica EU, među kojima su Švedska i Njemačka, gdje je priliv bio najveći.
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.05.2011. 10:06h

Talasi lažnih srpskih azilanata u zemljama Evropske unije doveli su šengensku olakšicu na ivicu ambisa. Srbija je na korak od suspenzije bezviznog režima.

Ministri unutrašnjih poslova EU bi o cijeloj ovoj situaciji i problemu sa srpskim vizama trebalo da raspravljaju u junu, kada pristiže izvještaj Evropske komisije, koja analizira šestomjesečno funkcionisanje ”bijelog šengena” za zemlje zapadnog Balkana.

Kolegijum komesara EU tu tačku će na dnevnom redu imati već krajem maja, pišu Večernje novosti.

Do sada se na srpske azilante Evropskoj komisiji žalilo više zemalja članica EU, među kojima su prednjačile Švedska i Njemačka, gdje je priliv bio najveći.

Do sada se na srpske azilante Evropskoj komisiji žalilo više zemalja članica EU, među kojima su prednjačile Švedska i Njemačka, gdje je priliv bio najveći.

Belgija je, takođe, naročito na meti. Zvanični Brisel je, zato, poslednji u nizu, prethodnih dana, presavio tabak i uputio protest evropskoj administraciji.

“U pismu smo upozorili EK, kao što je to bilo predviđeno u okviru procedure liberalizacije viznog režima, da ćemo, ukoliko se priliv azilanata nastavi, biti primorani da zatražimo ukidanje vizne liberalizacije. Jer, situacija je za nas teško izdrživa”, kaže za Benoa Pitans, portparol Melkiora Vatelea, belgijskog ministra za budžet, politiku migracija i azila, u čijoj nadležnosti je ovo pitanje.

On naglašava da se problem jednako odnosi na Srbiju i Makedoniju, dok je broj lažnih azilanata iz Albanije i Bosne daleko manji.

17.000 zloupotreba

U proteklih 12 mjeseci milion i po građana Srbije iskoristilo je pogodnosti ”bijelog šengena”, a 17.000 je pokušalo da ga zloupotrebi.

Srbija je trenutno treća na listi po broju zahtjeva za azil u Njemačkoj, poslije Iraka i Avganistana.

Bonus video: