Emir Kusturica: Nijesam bio kurir državne bezbjednosti

Sporan sam jer ne govorim ono što se od mene očekuje...Ne pjevam horske laži koje idu u prilog predstavnicima ratne ekonomije
62 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.04.2011. 16:06h

Reditelj Emir Kusturica demantovao je da je bio kurir srspke službe bezbjednosti i najavio borbu na sudu za odbranu svoje časti.

Kusturica rekao je da pripada "diznijevom modelu nekonfliktnog svijeta" i da ga zbog toga ljudi napadaju.

"Često me pripadnici te elite optužuju da sam nacionalista, a oni koji me napadaju delegirani su od strane vladajućih krugova koji upravljaju svijetom po načelima ratne ekonomije. Sporan sam jer ne govorim ono što se od mene očekuje...Ne pjevam horske laži koje idu u prilog predstavnicima ratne ekonomije, pa se onda ideja da li se nekome sviđam ili ne, često pretvara u velike uvrede"", rekao je Kusturica u intervjuu nedjeljniku Vreme.

Traži 20.000 eura

Kusturica je tužio autore teksta „Novogodišnja bajka za ubice“ Zorana Janića i Miroslava Bojčića koji ga u članku dovede u vezu s plaćenim ubicom Veselinom Vukotićem, za kojim je bila raspisana Interpolova potjernica, a kome je, prema autorima teksta, tokom njegovog skrivanja u Španiji i Francuskoj, Emir Kusturica bio „glavni čovjek za vezu sa Srbijom, osoba za kontakt, nerazdvojni prijatelj...

Kusturica je obavljao ulogu kurira između SDB Srbije ( Jovice Stanišića) i Vukotića, prenoseći ovome poruke, a često i novac“, navodi se, između ostalog, u tekstu.

Reditelj sada traži odštetu od 20.000 eura a osim autora, tužio je i portal Peščanik koji je prvobitno objavio članak i portal e-novine koji je tekst kasnije prenio.

Mogu nekom da se gadim, ali...

"A šta da uradim kada neko objavi tekst u kome vam napiše 'pička li ti materina četnička', ili da sam bio kurir između Službe državne bezbjednosti i ubice kome sam nosio novac? Mislim da je sud najbolje mjesto da se utvrdi da li je to tačno", rekao je Kusturica.

On smatra da nema potrebe da šalje demant na takve vijesti .

"To mogu da uradim jednom kada se izrekne laž, ali se ovakvi napadi ponavljaju. Godinama sam izložen pljuvanju i lažima. Legitimno je da neko kaže 'gadi mi se Emir Kusturica'; svako može da napiše 'gadi mi se on lično, povraća mi se od njegovih izjava, a filmovi koje snima su najveći treš'. To sve može, ali kada se konstruišu brutalne laži o meni, to postaje blaćenje ličnosti koje se mora poravnati na sudu".

Bonus video: