Kosovo namjerava da traži povraćaj imovine u Crnoj Gori

Ministar u kosovskoj vladi Artan Behrami je rekao da će o povratku imovine prvo razgovarati sa Crnom Gorom, čije su vlasti, kako je kazao, do sada pokazale najviše konstruktivnosti.
0 komentar(a)
"Koha ditore", Foto: "Koha ditore"
"Koha ditore", Foto: "Koha ditore"
Ažurirano: 25.04.2011. 16:52h

Vlada Kosova tražiće od Podgorice da vrati ili plati vrijednost nekretnina bivših kosovskih državnih preduzeća koje se nalaze u Crnoj Gori.

Nakon što počne pregovore sa Crnom Gore, kosovska Vlada tražiće povraćaj 172 nekretnine u ostalim bivšim jugoslovenskim republikama.

Kako prenosi tiražni kosovski dnevnik „Koha ditore“, bitka za nekretnine počeće od Crne Gore jer ta država ima najotvorenije odnose sa Kosovom. Sekretar kosovskog Ministarstva inostranih poslova Artam Behrami kazao je da je Podgorica do sada najkonstruktivnije rješavala međudržavne probleme.

Kako prenosi tiražni kosovski dnevnik „Koha ditore“, bitka za nekretnine počeće od Crne Gore jer ta država ima najotvorenije odnose sa Kosovom

“Spremni smo za početak pregovora sa Crnom Gorom, jer je procijenjeno da je najbolje da počnemo od te države. Nakon što završimo posao sa Podgoricom, nastavićemo sa ostalim zemljama u regionu. Pristup u pregovorima biće drugačiji za svaku državu, jer ćemo određivati posebne uslove za povraćaj imovine”, izjavio je Behrami za „Kohu ditore“.

Kosovsko Ministarstvo inostranih poslova, kako prenosi „Koha ditore“, zajedno sa Agencijom za privatizaciju Kosova, pripemilo je dokumentaciju koju će priložiti vladama Srbije, Crne Gore, Slovenije, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Prema toj dokumentaciji u Crnoj Gori se nalaze najmanje 42 nekretnine, dok je u Srbiji najviše -104. U BiH nalaze se 15 nekretnina, u Hrvatskoj šest, dok je po jedan poslovni prostor evidentiran u Sloveniji i Makedoniji. Prema toj dokumentaciji Priština će u Crnoj Gori, između ostalog, tražiti imovinu Dječijeg odmarališta iz Peći, “Trepče”, trgovinske mreže iz Peći, preduzeća “Eximkos” iz Prištine, “Metohije turist” iz Peći, kao i Kosovske banke.

Priština će tražiti i imovinu radničkog odmarališta iz Peći, Fabrike mesa iz Prištine, Marketing-eksporta, “Derma komerca” iz Kosovske Mitrovice, kao i “Kosovasirovina” iz Mitrovice.

Priština će tražiti i imovinu radničkog odmarališta iz Peći, Fabrike mesa iz Prištine, Marketing-eksporta, “Derma komerca” iz Kosovske Mitrovice, kao i “Kosovasirovina” iz Mitrovice.

U kosovskom Ministarstvu inostranih poslova tvrde da nekretnine uglavnom čine poslovni prostori, fabrike, zemljište i prodavnice. Behrami ne očekuje probleme u pregovorima, ističući da prema Ustavu Kosova, ali i Ahtisarijevom sporazumu, Kosovo ima pravo da traži imovinu koju je imalo u nekadašnjoj zajedničkoj državi.

Bonus video: