TVRDNJE ARTMANOVE

Zapadne sile htjele da oslobode Gotovinu

\\"Hrvatska je imala pravo da odbrani svoju nezavisnosti i cjelovitost, ali zločinački poduvat koji je za cilj imao etničko čišćenje Srba je postojao\\", istakla je ona.
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.04.2011. 15:36h

Florens Artman, bivši portparol glavnog haškog tužioca Karle del Ponte, izjavila je da velike zapadne sile nisu željele da Haški sud odredi dugoročne zatvorske kazne hrtvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču.

"Neke su velesile željele da Gotovina bude oslobođen", izjavila je Artman slovenačkoj POP TV.

"Ima mnogo onih koji smatraju da države koje sudjeluju u ratovima na svojoj teritoriji ne bi trebalo da polažu račune kada se radi o ratnim zločinima. Hrvatska je imala pravo da odbrani svoju nezavisnosti i cjelovitost, ali zločinački poduvat koji je za cilj imao etničko čišćenje Srba je postojao", istakla je ona.

Bivši portparol haškog tužilaštva kaže da sudsko vijeće nije udruženi zločinački poduhvat dokazivalo isključivo zapisnicima sa Briona, već Hag ima i druge dokaze, prije svega zakonska rješenja koja su donesena nakon 1995. godine, a kojima je izbjeglim Srbima bio zabranjen povratak.

"To svjedoči da je postojala namjera da se oslobođeni teren etnički očisti", kaže Artman.

I bivši glavni tužitelj Haškog tribunala Karla Del Ponte izjavila je da presuda hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču odgovara "stravičnim zločinima koji su počinjeni" i izrazila nadu da će presuda o žalbenom roku biti potvrđena, objavio je zagrebački "Večernji list".

"Zadovoljna sam, to je pravda za žrtve," rekla je Del Ponte komentarišući presudu.

Preporučujemo za Vas