Del Ponte zadovoljna kaznama za Gotovinu i Markača

Bivša haška tužiteljka se nada da će u žalbenom postupku biti ponovljena presuda
85 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 17.04.2011. 09:52h

Bivša haška tužiteljka Karla Del Ponte u intervjuu za "Večernji list" iskazala je zadovoljstvo presudom hrvatskim generalima.

Prema njenim riječima udruženi zločinački poduhvat odslikava situaciju koju su pronašli istražioci u svom radu, a tako je bilo i u slučaju generala Anta Gotovine.

Na pitanje da li je kazna od 24 godine zatvora za Gotovinu i 18 godina za Markača malo previsoka, Del Ponte je odgovorila:

"Ne, to je prava kazna za stravične zločine koji su počinili", rekla je Del Ponte.

Ona je dodala da se nada da će u žalbenom postupku biti ponovljena presuda.

Nakon presuda Gotovini i Markaču, samo 23 odsto Hrvata za ulazak u EU

Gotovo svi hrvatski građani, nezavisno od nacionalne pripadnosti, složni su u ocjeni da je haška presuda protiv bivših generala Anta Gotovine i Mladena Markača nepravedna (samo 1,1 odsto anketiranih presudu smatra pravednom), pokazalo je istraživanje koje su sproveli „Jutarnji list“ i agencija Mediana.

Zagrebački list je objavio da je presuda Haškog suda ujedinila Hrvatsku znatno snažnije nego sam Domovinski rat i da broj onih koji presudu smatraju nepravednom znatno nadmašuje procenat etničkih Hrvata u ukupnom broju stanovnika Republike Hrvatske.

„Jutarnji“ piše da nikada, za dvadeset godina istraživanja javnog mnjenja, u nezavisnoj Hrvatskoj ni o jednom značajnijem političkom pitanju nije postignut potpuniji konsenzus.

„Odluka Haškog suda o 52 godine zatvora za Markača i Gotovinu prevazišla je politički domen i ušla duboko u sferu ličnog identiteta hrvatskih građana“, piše list.

To što se više od 88 odsto ispitanika smatra lično povrijeđenim presudama protiv Markača i Gotovine, ocjenjuje se kao posljedica ne samo visine presuda nego i haške kvalifikacije o udruženom zločinačkom poduhvatu.

Podrška se prepolovila

Treći bitan elemenat u istraživanju sprovedenom odmah nakon objavljivanja presude, tiče se odnosa Hrvata prema Evropskoj Uniji.

Podrška hrvatskih građana ulasku u EU više se nego prepolovila, što kratkoročno može koristiti hrvatskim desnim eurofobima, koji ionako na talasu masovnog narodnog nezadovoljstva haškom presudom planiraju da ojačaju svoje do sada minorne političke potencijale, ističe se u članku koji potpisuje politički komentator Davor Butković.

Odluka Haškog suda o 52 godine zatvora za Markača i Gotovinu prevazišla je politički domen i ušla duboko u sferu ličnog identiteta hrvatskih građana

„Evropska unija sada se našla u ozbiljnom problemu: ako se nešto bitno ne promijeni, ako dakle zemlje članice i Brisel ne učine značajne pozitivne korake prema Hrvatskoj - od osuđivanja presude, što je, na primjer, u svojoj prvoj reakciji već učinila ambasada SAD u Zagrebu, do bezuslovnog završetka pregovora u junu – EU bi se moglo dogoditi da Hrvatska postane prva postkomunistička država koja je na referendumu odbila članstvo u Uniji“.

Butković iostiče da bi to bilo katastrofalno za Hrvatsku, ali i vrlo loše za Uniju, „budući da bi hrvatsko odbijanje EU učinilo cijelo područje bivše Jugoslavije trajno politički, pravno i bezbjednosno nestabilnim“.

Među ostalim rezultatima istraživanja posebno se ističe činjenica da je čak 60 odsto ispitanika iskazalo spremnost da se uključi u proteste protiv presude.

Skoro 90 odsto Hrvata Gotovinu danas smatra herojem

Zanimljivo je i da veći broj ispitanika za haške presude krivi Iva Sanadera i međunarodnu zajednicu, nego, na primjer, Stipa Mesića, kojeg hrvatska krajnja desnica, ali i dio HDZ-a već godinama pokušavaju da prikažu kao krunskog svjedoka protiv Gotovine i Markača.

Ispitivanje je takođe pokazalo da skoro 90 odsto Hrvata Gotovinu danas smatra herojem. Kada je prije pet i po godina uhapšen, taj broj je bio znantno manji.

U članku se zaključuje da su odluku sudije Alfonsa Orija, posebno njen dio o udruženom zločinačkom poduhvatu, svi hrvatski građani doživjeli ne samo kao duboku nepravdu nego i kao nepošteni napad na lični identitet te da će se ona dugo pamtiti kao „nepravedni i neinteligentni eksces sa potencijalno vrlo dugoročnim i krajnje negativnim političkim posljedicama“.

Brisel da spriječi scenario iz pakla

Ako Brisel ne pokuša, bezuslovnim završetkom pregovora sa Zagrebom, da promijeni sadašnje raspoloženje građana, EU će preuzeti direktnu odgovornost za jačanje radikalne desnice u Hrvatskoj, ocijenio je Butković.

„Nismo sigurni da bilo ko razuman u ozbiljnim evropskim državama želi da Hrvatskom ponovo zavladaju nacionalističke političke tendencije, koje bi se onda suprotstavile ionako dominantnom nacionalizmu u Srbiji, dok bi se između nacionalističke Hrvatske i radikalno nacionalističke Srbije našla raspadajuća Bosna i Hercegovina: ovdje se radi o scenariju iz pakla koji treba odmah spriječiti“, piše „Jutarnji“.

Galerija

Bonus video: