Hrvatska ogorčena presudom, Josipović Šokiran, Srbija zadovoljna

Ratni veterani u Zagrebu burno dočekali osuđujuću presudu Haškog tribunala hrvatskim generalima.
61 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.04.2011. 12:37h

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović rekao je da je presuda Haškog suda trojici generala ozbiljan pravni i politički akt koji je šokirao i njega.

"Generali su osuđeni i mnogi građani teško prihvaćaju te presude. Ne dovodimo u pitanje legalnost i legitimnost Domovinskog rata i Oluju.

To nije moguće i to ne bismo prihvatili" rekao je Josipović i nastavio:

"Neprihvatljiva je teza o zajedničkom zločinačkom poduhvatu, Republika Hrvatska poštuje i poštovaće svoje heroje.

Zločina je bilo na svim stranama, pa i na našoj, i treba ih procesuirati nezavisno o počinitelju. Hrvatska poštuje međunarodni pravni poredak i vladavinu prava.

No, očekujem da će u žalbenom postupku mnoge od teza na kojima se temelji presuda biti preispitane i demantirane. Domovinski rat će ostati pravedan i obrambeni rat" rekao je, između ostalog, predsednik Josipović.

Kosor: Odluka je neprihvatljiva

Premijerka Hrvatske Jadranka Kosor je zahvalila građanima na dostojanstvenom ponašanju nakon presude i istakla kako je odluka da je Hrvatska učestvovala u zločinačkom poduhvatu neprihvatljiva.

"Vijeće je presudilo da je Hrvatska učestvovala u zločinačkom poduhvatu. To je neprihvatljivo. Daćemo sve od sebe da to dokažemo pogrešnim" rekla je Kosorova.

Hrvatska premijerka je objasnila kako za svaki narod postoje trenuci koje je teško prihvatiti.

Pogotovo kada su u suprotnosti sa zajedničkim željama i stavovima.

"Oluja je bila legalna vojna akcija. Svjesna sam da se svaka naša reakcija prati i mjeri.

Želim da se posebno zahvalim svim građanima što se ponašaju dostojanstveno u ovim trenucima, pogotovo braniteljima. Nadam se da će tako biti i dalje" zaključila je Kosor.

Premijerka je najavila i vanrednu sjednicu Vlade na kojoj će se detaljnije raspravljati o presudi generalima.

Reakcije advokata

Goran Mikuličić, jedan od advokata Gotovine:

"Gotovina je sarkastično prokomentirao da je osuđen po svim tačkama osim jedne. Sada slijedi žalba, realno je za očekivati da bi drugostepena odluka mogla biti doneta u roku od dvije godine".

Branko Borković, jedan od komandanata obrane Vukovara:

Ne priznajemo presudu, to je politički sud

"Ovom presudom smo osuđeni svi mi, Domovinski rat i Hrvatska. Ako nam je ikad trebalo jedinstvo, to je danas.

Ponosan sam što sam učestvovao u zločinačkom poduhvatu i oslobađanju Hrvatske.

Boro Grubišić, saborski zastupnik HDSSB-a:

"Katastrofa, žalosno i sramotno za hrvatsku Vladu. Ne priznajemo presudu, to je politički sud. Hrvatska politika je pokazala da je izdajnička i sluganska i doprinijela je ovakvom ishodu.

Znači li to da će Hrvatska biti država utemeljena na zločinu, a prvi predsjednik vođa zločinačkog poduvata. U presudi se uopšte nije spominjala agresija na Hrvatsku. A što smo trebali? Ljubiti neprijatelja?

Ministri u Vladi Jadranke Kosor šokirani su presudom. Nakon što je premijerka Kosor sa svojim saradnicima u kabinetu Vlade odslušala presudu zavladala je nevjerica i muk.

U kabinet premijerke su nakon izricanja presude hrvatskim generalima stigli potpredsjednici Sabora Vladimir Šeks i Ivan Jarnjak.

Na Trgu bana Jelačića i širom Hrvatske

A na Trgu bana Jelačića okupljeni su uzvikivali: “Prokleti masoni!”, “Gamad ciganska!”, mnogi su plakali, ali i aplaudirali kada su čuli da je oslobođen Ivan Čermak, javljaju hrvatski mediji.

Organizatori skupa na trgu, gdje se preko video bima pratilo izricanje presude iz Haga, u jednom momentu su prekinuli prenos, ističući da ne žele da slušaju “srpštinu” i zamolili okupljene da se strpe dok se uključi hrvatski prevod.

Skup na trgu, koji je obezbjeđuju jake policijske snage, počeo je intoniranjem hrvatske himne i recitovanjem himne “Slobodi” Ivana Gundulića.

Okupljeni su razvili transparente na kojima je pisalo "Hrvatski ponos: Gotovina, Norac, Glavaš, Praljak, Merčep, Kordić", što su imena osuđenih za ratne zločine i "Hrvatski izdajnici: Mesić, Sanader, Pusić, Josipović, Kosor, Šeks, Bajić, Račan", odnosno imena sadašnjih i bivših najviših državnih funckionera.

Jedan Zadranin je polomio izlog i isjekao se staklom u znak protesta zbog odluke suda u Hagu.

Homen: Srbija može da bude zadovoljna

Koordinator Vlade Srbije za odnose sa javnošću Slobodan Homen izjavio je da Srbija može da bude zadovoljna presudom od 24 godine zatvora na koju je pred Haškimtribunalom osuđen hrvatski general Ante Gotovina zbog ratnih zločina.

Mnogo važnije od bilo koje kazne je da je konstatovano da su krivi za onaj zločin, za koji smo svi znali, a to je etničko čišćenje i protjerivanje srpskog naroda

"Daleko važnije od same visine kazne je poruka i priznanje suda zahtjevu Haškog tužilaštva koji konstatuje da se zaista dogodilo etničko čišćenje, da su Srbi svjesno protjerani i da je to bio dobro organizovani plan", rekao je Homen novinarima u Beogradu.On je ocijenio da će presuda baciti potpuno drugu sliku na događaje iz 90. ih godina, i što je najvažnije "na ulogu srpskog naroda u tim događajima"."Mnogo važnije od bilo koje kazne je da je konstatovano da su krivi za onaj zločin, za koji smo svi znali, a to je etničko čišćenje i protjerivanje srpskog naroda", istakao je Homen.

Galerija

Bonus video: