Gardijan: Gotovina je poslužio kao zamjena za Tuđmana

Fajnenšl Tajms piše kako su i hrvatski političari požurili da iskoriste presudu za odvraćanje pažnje s drugih problema.
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.04.2011. 14:55h

Inostrani mediji pišu da je presuda protiv hrvatskih generala neka vrsta zamjene za političke kreatore zločina koji nijesu kažnjeni.

"Ključni politički lideri, poput predsjednika Franja Tuđmana , ministra obrane Gojka Šuška i šefa vojske Janka Bobetka, svi su umrli prije nego što im se moglo suditi. Slučaj Gotovina služio je kao zamjena", piše Gardian.

Tribunal u Hagu je osudio hrvatske generale Anta Gotovinu na 24 godine, a Mladena Markača na 18 zatvora zbog zločina nad sprskim stanovništvom Kninske krajine tokom i poslije operacije Oluja 1995. godine.

Drugooptuženog Ivana Čermaka, Tribunal je oslobodio krivice.

Gotovina, Čermak i Markač optuženi su za progon; prisilno premještanje i deportaciju; pljačkanje javne i privatne imovine; bezobzirno razaranje naselja; ubistva i nehumana djela i okrutno postupanje prema srpskim civilima u Kninskoj krajini tokom i poslije Oluje, od 4. avgusta do kraja septembra 1995.

Njemački list Oluju stavlja u kontekst 1995. godine i navodi da je “uz podršku Beograda trećina Hrvatske bila je zauzeta, Vukovar spaljen, a napadnuto je više mjesta uz obalu, među njima i Dubrovnik”.

Fajnenšl Tajms piše kako su i hrvatski političari požurili da iskoriste presudu za odvraćanje pažnje s drugih problema.

"S izborima koji se moraju održati do kraja godine, i ekonomijom koja se muči s oporavkom od globalne recesije, Kosor je pokušala pridobiti birače izražavanjem podrške generalima. Opozicijski političari, u strahu da ne protivrječe osjećanjima naroda, dovode u pitanje optužbu za ‘zajednički kriminalni poduhvatthvat’"

Oluja je zločinački poduhvat

Gotovina i Markač su, po presudi, naredili nezakonito granatiranje Knina i drugih gradova u Krajini, a odgovorni su i za ubistva, pljačku i druge zločine koji su izazvali egzodus srpskog stanovništva, upravo u toj namjeri.Takođe, Gotovina nije učinio ništa da spriječi i kazni zločine svojih podređenih nad srpskim stanovništvom.

Po presudi, operacija Oluja u ljeto 1995. bila je udruženi zločinački poduhvat, na čelu s predsjednikom Hrvatske Franjom Tuđmanom, smišljen da protjera srpsko stanovništvo iz Kninske krajine, što je bio navod optužnice.Franjo Tuđman je namjeravao da naseli Hrvate u Krajinu i osigurao je da to bude sprovedeno, preko svog moćnog položaja, rekao je sudija Alfons Ori,tokom izricanja presude generalu Gotovini i saoptuženima Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču, optuženim za progon Srba iz Kninske krajine u avgustu i septembru 1995.Tudjman je za ostalim članovima udruženog zločinačkog poduvhata iskoristio hrvatske oružane snage da počini zločine nad Srbima radi ostvarenja cilja protjerivanja srpskog stanovništva, kazao je sudija Ori.Tribunal je utvrdio je da su hrvatske snage u ljeto 1995, tokom operacije Oluja, prognale srpsko stanovništvo Kninske krajine tako što su civile ubijale, muccile, pljačkale i uništavale njihovu, kao i da su neselektivno granatirale čitave gradove.Gotovina, Čermak i Markač optuženi su za progon; prisilno premještanje i deportaciju; pljačkanje javne i privatne imovine; bezobzirno razaranje naselja; ubistva i nehumana djela i okrutno postupanje prema srpskim civilima u Kninskoj krajini tokom i poslije Oluje, od 4. avgusta do kraja septembra 1995.Optužba je predložila da Gotovini bude izrečena kazna od 27 godina zatvora, a da trećeoptuženi Markač bude kažnjen zatvorom dugim 23 godine. Za drugooptuženog Čermaka, tužioci su predložili zatvorsku kaznu od 17 godina.

2.000 ljudi pratilo prenos izricanja presuda

Više od dvije hiljade građana okupilo se danas na glavnom gradskom Trgu bana Jelačića u Zagrebu gdje su pratili TV-prenos izricanja presude trojici hrvatskih generala optuženih za zločine nad srpskim stanovništvom tokom i poslije operacije Oluja, 1995.Skup podrške generalima Antu Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladen Markaču organizovao je pokret veterana "Stop progonu hrvatskih branitelja" uz podršku još nekoliko veteranskih udruženja.

Okupljeni nose zastave Hrvatske i parole na kojima piše "Volim Hrvatsku, ne u EU".Na bini su dva velika plakata sa likom Anta Gotovine, a njegove slike nose i brojni građani na trgu. Govornici su uglavnom kritikovali aktuelnu hrvatsku vlast, a bilo je i antisrpske retorike. Većina ističe da bi osuđujuća presuda bila izdaja Hrvatske.

Galerija

Bonus video: