NEDOSTATAK DOKAZA

Srbija odustala od gonjenja Tihomira Purde

Tužilaštvo je odustalo od krivičnog gonjenja Petra Janjića i Danka Maslova, koji su takođe bili pod istragom srpskog tužilaštva za isti zločin u Vukovaru 1991. godine.
79 pregleda 0 komentar(a)
Tihomir Purda, Foto: Rojters
Tihomir Purda, Foto: Rojters
Ažurirano: 27.02.2019. 00:56h

Hrvatski veteran Tihomir Purda oslobođen je iz pritvora nakon što je Sud Bosne i Hercegovine donio rješenje o obustavi postupka za njegovo izručenje Srbiji.

Odluka je donesena nakon što je Ministarstvo pravosuđa Republike Srbije putem Ministarstva pravosuđa BiH izvjestilo Sud BiH da nadležni sud u Srbiji odustaje od zahtjeva za izručenje Purde.

Iz zatvora u Zenici izašao je u pratnji svog advokata Josipa Muselimovića i predstavnika hrvatske ambasade u BiH.

"Ne mogu vam opisati, osjećaj je odličan. Uzbuđen sam, ne mogu pričati. Mogu samo kazati da sam sretan jer idem svojoj ženi i djeci", kazao je kratko Purda po izlasku iz zatvora, prenio je Index.

Na pitanje da li je li očekivao da će ga pustiti na slobodu, Purda je odgovorio: "I jesam, i nisam".

Srpsko tužilaštvo za ratne zločine odustalo je od krivičnog gonjenja Purde zbog nedostatka dokaza, izjavio je zamjenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić.

Vekarić je agenciji Beta rekao da je Tužilaštvo odustalo od krivičnog gonjenja Petra Janjića i Danka Maslova, koji su takođe bili pod istragom srpskog tužilaštva za isti zločin u Vukovaru 1991. godine.

Vekarić je kazao da su u okiru tog postupka saslušana 44 svjedoka, i u Srbiji i u Hrvatskoj. Svi svjedoci, kako je naveo, nisu teretili Purdu, Janjića i Maslova, zbog čega je i Tužilaštvo odustalo od krivičnog gonjenja.

Purda je bio u pritvoru u BiH od 5. januara kad je na graničnom prelazu uhapšen na osnovu potjernice iz Srbije iz 2007. u kojoj se tereti za pucanje na tri ranjena vojnika JNA, od kojih su dva ubijena na licu mjesta, a treći je preminuo u bolnici.

U saopštenju se navodi da je Tužilaštvo utvrdilo da istražni sudija Vojnog suda nije ispitao nikog od osumnjičenih, jer nisu bili dostupni, s obzirom na to da su tokom avgusta 1992. godine razmijenjeni.

"Postupak koji su vodili vojni istražni organi 1999. godine nije vođen u skladu sa pravnim standardima procesuiranja krivičnih djela ratnih zločina", navelo je Tužilaštvo.

Purda je bio u pritvoru u BiH od 5. januara kad je na graničnom prelazu uhapšen na osnovu potjernice iz Srbije iz 2007. u kojoj se tereti za pucanje na tri ranjena vojnika JNA, od kojih su dva ubijena na licu mjesta, a treći je preminuo u bolnici.

Kosor zadovoljna što je slučaj završen

Premijerka Hrvatske Jadranka Kosor izrazila je u Zagrebu zadovoljstvo što je slučaj Tihomira Purde završen, istakavši da je taj slučaj Hrvatsku veoma opterećivao, prenijela je Beta.

Predrag Matić, savjetnik hrvatskog predsjednika za branitelje, izjavio je za Radio Slobodna Evropa da je tom viješću "konačno ugodno iznenađen".

„U Hrvatskoj smo svi to očekivali, ja pogotovo koji sam vukovarski branitelj i koji sam prošao logore u Srbiji, tri logora i zatočeništva. Sve one izjave koje je čovjek dao, to su bile, sad se to pokazalo, izjave date pod prisilom i da to nema nikakve veze sa stvarnošću. Na žalost, taj slučaj je izazvao velike i moram reći nepotrebne, potrese u Hrvatskoj i ovo nam treba biti opomena da svakom pojedinačnom slučaju treba pristupiti vrlo odgovorno”, rekao je Matić.

Bruno Vekarić je rekao da očekuje da se tragom nedavnog dogovora tužilaca za ratne zločine Srbije, Hrvatske i BiH u Bijeljini, zatvore svi predmeti koji opterećuju države u regionu, objavio je RSE.

RSE podsjeća na slučajeve Ilije Jurišića i Ejupa Ganića, koji su uhapšeni na osnovu beogradskih potjernica. Ganić je nekoliko mjeseci nakon zatvora proveo u kućnom pritvoru u Londonu da bi, poslije komplikovane sudske procedure, bio pušten na slobodu.

Jurišićev slučaj je još drastičniji, jer je on čamio tri godine u beogradskom zatvoru zbog optužnice za zločin nazvan “Tuzlanska kolona” da bi na kraju bio pušten na slobodu.