General Aco Tomić saslušan i pušten

Zamjenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je da je saslušanje Tomića koji se sam odazvao pozivu završeno, ali da zbog potreba istrage ne može da iznosi više detalja o tome.
509 pregleda 0 komentar(a)
Aco Tomić, Foto: Beta
Aco Tomić, Foto: Beta
Ažurirano: 31.01.2011. 18:14h

Tomić je salušan u prisustvu tri advokata i zamjenika tužioca za ratne zločine, a poslije saslušanja nije zadržan.

Vekarić je kazao da je u okviru predmeta protiv Tomića do sada saslušano više od 10 svjedoka. On je naveo da su, u okviru spisa predmeta koje je srpsko tužilaštvo preuzelo, osim Tomića, za pomaganje Mladiću osumnjičene još četiri osobe, ali da više detalja ne može da iznosi jer je to procjena tužioca koji neposredno radi na tom predmetu.

Istraga protiv Tomića pokrenuta je 2006, ali je Drugo tužilaštvo u Beogradu povuklo spise i prektično prekinulo istragu posle sastanka u kabinetu tadašnjeg ministra pravde Zorana Stojkovića.

General Tomić postavljen je za zamjenika načelnika uprave za bezbjednost 2000, kada je i vanredno unaprijeđen u generala.

Tačno godinu dana kasnije došao je na mjesto načenika kontraobavještajne službe. Tomić je smijenjen sa ove funkcije aprila 2003. i dan kasnije uhapšen u akciji „Sablja“.

Tomićevo ime nalazilo se i na prvoj optužnici protiv zemunskog klana i optuženih za ubistvo premijera Zorana Đinđića, ali je poslije nekoliko mjeseci specijalni tužilac za organizovani kriminal odlučio da prekine postupak protiv njega.

Tomić je tokom akcije „Sablja“ 2003. bio zatvoru tri i po mjeseca za šta mu je država kasnije isplatila jednu od najvećih odšteta, 6 miliona dinara.

Pretraga stana Darka Mladića bila uspješna

Policija je pretresla stan Darka Mladića, sina haškog bjegunca Ratka Mladića, po nalogu tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića. Kako je agenciji Beta rečeno u Tužilaštvu za ratne zločine, pretres stana Darka Mladića , u beogradskom naselju Vidikovački venac,sproveden je u potrazi za materijalima i dokazima koji bi ukazali na mjesto skrivanja ratnog komandanta bosanskih Srba Ratka Mladića.

Govoreći o pretresu kuće Darka Mladića, Bruno Vekarić je rekao da je potraga bila uspješna i da je o njoj obaviješten i glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc. Vekarić nije precizirao šta je pronadjeno prilikom pretresa. „O onome što smo našli obaviješten je Serž Bramerc“, dodao je.

Bonus video: