Bregu: Zapadni Balkan treba biti geopolitički prioritet EU, ali region mora nadmašiti sebe

Bregu je istakla da je regionalna saradnja jedno od najvećih dostignuća Zapadnog Balkana, jer „je do sada donijela dvije ključne koristi, a to su stabilnost, iako često pretjerano korištena, ipak je i dalje ključna riječ za region
958 pregleda 0 komentar(a)
Majlinda Bregu, Foto: Dragan Kević
Majlinda Bregu, Foto: Dragan Kević

,,Zapadni Balkan treba da bude geopolitički prioritet Evropske unije, dok s druge strane region mora nadmašiti sebe u nastojanju da postane kvalitetan partner u procesu proširenja", saopštila je generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu na neformalnom sastanku Radne grupe za region Zapadnog Balkana (COWEB), u Sarajevu.

Bregu je istakla da je regionalna saradnja jedno od najvećih dostignuća Zapadnog Balkana, jer „je do sada donijela dvije ključne koristi, a to su stabilnost, iako često pretjerano korištena, ipak je i dalje ključna riječ za region, i jednako važne različite praktične koristi koje se odražavaju na svakodnevni život građana, kao što je, na primjer, Regionalni ekonomski prostor“.

„Pred nama je, međutim, i dalje dug put, praćen brojnim izazovima, a najveći od njih je produbljivanje regionalne saradnje u ovom vremenu neizvjesnosti. S druge strane, regionalna saradnja i dalje donosi koristi s čim se slaže 72% građana Zapadnog Balkana. Potreban je, dakle, snažan podsticaj sa obje strane da uspijemo, Evropska unija je najvažnija snaga u regionu za promociju demokratije, vladavine prava, poštovanja osnovnih prava i manjina. Činjenica je da je proširenje EU imalo velikog uticaja u regionu Zapadnog Balkana,“ dodala je Bregu.

Na neformalnom sastanku bilo je govora i o načinima i metodama kako povećati efikasnost mehanizama regionalne saradnje u Jugoistočnoj Evropi, s obzirom da je u zajedničkom interesu i Evropske unije i regiona da se razvije dublja saradnja u Jugoistočnoj Evropi, kao i između regiona i EU, te se pri tome osigura stabilnost i bolji život njihovih građana.

Na sastanku su se okupili politički direktori Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) i predstavnici zemalja članica Evropske unije kako bi zajednički razmatrali kako najbolje iskoristiti strukturu i postignuća regionalne saradnje u Jugoistočnoj Evropi, u svjetlu procesa evropske i evroatlantske integracije.

Bonus video: