Mogerini: Članice EU da se prisjete napretka učinjenog Prespanskim sporazumom

"Mislim da se moramo podsjetiti snage i hrabrosti vodjstva i važnih koraka koji su preduzeti na Zapadnom Balkanu. Nadam se da će se države članice setiti toga i priznati te korake napred, posebno pri donošenju odluke o pokretanju pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom", rekla je Mogerini
467 pregleda 0 komentar(a)
Mogerini, Foto: Reuters
Mogerini, Foto: Reuters

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini izrazila je danas nadu da će se zemlje članice sjetiti napretka koji je učinjen potpisivanjem istorijskog Prespanskog sporazuma kada budu donosile odluku o pokretanju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

"I nadam se i vjerujem da će se to biti učinjeno što prije", rekla je Mogerini prije početka sastanka ministara spoljnih poslova EU u Luksemburgu.

Evropska komisija je u novom godišnjem izvještaju preporučila otvaranje pristupnih pregovora sa Skopljem i Tiranom u junu, ali konačnu odluku donose zemlje članice među kojima nema saglasnosti o tome, pa se odluka o datumu početka pregovora odlaže za jesen.

Trinaest članica mahom iz istočne EU, ali i Italija, Austrija i Malta, zatražilo je da se Sjevernoj Makedoniji i Albaniji odobri početak pregovora, dok su Francuska, Danska i Holandija uzdržane prema toj ideji, a Njemačka bi izgleda bila spremna da se datum odobri bar Sjevernoj Makedoniji.

Mogerini je pred današnji sastanak podsjetila da se navršava tačno godinu dana od potpisivanja Prespanskog sporazuma Sjeverne Makedonije i Grčke.

"Mislim da se moramo podsjetiti snage i hrabrosti vodjstva i važnih koraka koji su preduzeti na Zapadnom Balkanu. Nadam se da će se države članice setiti toga i priznati te korake napred, posebno pri donošenju odluke o pokretanju pristupnih pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom", rekla je.

Bonus video: