"NISU ISPUNJENI USLOVI ZA EKSTRADICIJU"

Gruevski priveden u sud u Budimpešti, odbijen zahtjev za izručenje

Bivši makedonski premijer je, kako se navodi, jutros uhapšen na osnovu zahtjeva za ekstradiciju i sa lisicama na rukama priveden u sud u Budimpešti u pratnji dva muškarca u civilu, pripadnika mađarske službe bezbjednosti ili policije
1270 pregleda 0 komentar(a)
Gruevski ispred suda u Budimpešti, Foto: Twitter
Gruevski ispred suda u Budimpešti, Foto: Twitter

Sud u Budimpešti odbio je danas zahtjev Sjeverne Makedonije za ekstradiciju bivšeg premijera Nikole Gruevskog koji u Mađarskoj uživa politički azil i koji je jutros priveden.

Kako su prenijeli makedonski mediji, kao razlog za odbijanje zahtjeva navodi se da nisu ispunjeni uslovi za ekstradiciju.

Bivši makedonski premijer je, kako se navodi, jutros uhapšen na osnovu zahtjeva za ekstradiciju i sa lisicama na rukama priveden u sud u Budimpešti u pratnji dva muškarca u civilu, pripadnika mađarske službe bezbjednosti ili policije.

Mediji su obavili snimak i fotografije kako Gruevskog sa kapom i naočarama i kaputom prebačenim preko ruku koje drži ispred sebe, dovode u sudnicu.

Ministarstvo pravde Sjeverne Makedonije prvo je podnijelo zahtjev za ekstradiciju Gruevskog da bi odležao dvogodišnju kaznu zatvora, a kasnije i zbog sumnji da je organizator nasilja u makedonskom parlamentu 27. aprila 2017.

Protiv bivšeg premijera u Skoplju se vodi nekoliko sudskih postupaka, kao i nekoliko istraga za krivična djela koja je počinio dok je bio na vlasti.

Da bi izbjegao služenje zatvorske kazne u novembru prošle godine, Gruevski je pobjegao iz Skoplja u Budimpeštu, gdje je u kratkom roku dobio poltički azil.

Preporučujemo za Vas