Bivši makedonski ministar treći put u istražnom zatvoru za osam mjeseci

Sudija je Jankieskom i još devet osumnjičenih kasno sinoć odredio 30-dnevni pritvor.
307 pregleda 0 komentar(a)
Skoplje (ilustracija), Foto: Shutterstock
Skoplje (ilustracija), Foto: Shutterstock
Ažurirano: 29.06.2019. 12:24h

Bivši makedonski ministar za transport i veze Mile Janakieski po treći put se u posljednjih osam mjeseci našao u pritvoru u Istražnom zatvoru "Skoplje".

Janakieski, bivši visoki funcioner VMRO DPMNE i ministar u vladi Nikole Gruevskog, juče je sa još devet osoba uhapšen zbog sumnje za nezakonitu prodaju državnog zemljišta u centru Skoplja, dok je jedan osumnjičeni u bjekstvu.

Sudija za prethodni postupak skopskog krivičnog suda je po zahtjevu Tužilaštva za organizovani kriminal i korupciju, koje vodi tu istragu, za Jankieskog i još devet osumnjičenih kasno sinoć odredio 30-dnevni pritvor.

Protiv bliskog saradnika Nikole Grueskog u vrijeme dok je bio na vlasti, Mileta Janakieskog vodi se više sudskih postupaka i istraga, a prvi put je pritvoren polovinom novembra prošle godine, nakon bjekstva Gruevskog u Mađarsku, zbog sumnje da i sam planira da napusti zemlju.

Drugi put se u istražnom zatvoru popularno nazvanom "Šutka" našao krajem februara ove godine kada je osumnjčen da je jedan od organizatora nasilja u makedonskom parlamentu u aprilu 2017, ali je nakon što ga je fizički napao jedan zatvorenik pušten u kućni protvor u kojem se nalazio do juče.

Protiv Jankieskog Specijalno tužilaštvo za prisluškivane razgovore vodi pet postupaka, dok Tužilaštvo za organizovani kriminal, osim najnovije istrage za nezakonitu prodaju državnog zemljišta, ima podignutu optužnicu za nasilje u parlamentu.

Preporučujemo za Vas