Vučić: Svi bi život dali za Kosovo, ali niko ne bi tamo da živi

"Da su nas ostavili na miru moguće da bismo se mi već do sada dogovorili. Ali je problem je što ni Kosovo ni pitanje bivše Jugoslavije nije nikad bilo samo pitanje naroda koji tu žive", rekao je Vučić
5329 pregleda 6 komentar(a)
Vučić, Foto: Betaphoto
Vučić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 08.07.2019. 12:53h

Predsjednik Srbije Aleksandra Vučić izjavio je danas da je uspio "dobar dio posla", u snabdijevanju Srba na Kosovu osnovnim potrebama, "bar za narednih mjesec dana", dodajući da "naravno nije moguće nekog snabdijeti robom na narednih godinu dana".

"Uspjeli samo da jedan dobar dio obezbijedimo, kako - ne bih o tome", rekao je Vučić, gostujući u Dnevniku Radio televizije Srbije.

Na pitanje o rješavanju kosovskog probema, on je rekao da je to "pitanje prije svega za Srbe i Albance".

"Da su nas ostavili na miru moguće da bismo se mi već do sada dogovorili. Ali je problem je što ni Kosovo ni pitanje bivše Jugoslavije nije nikad bilo samo pitanje naroda koji tu žive", rekao je Vučić.

On je rekao da je suština politike koju vodi da "mi uzmemo stvari u svoje ruke".

"Da li će Evropa da nas primi ili ne videćmo i prilikom posjete Markona i to je jedan stvar. Druga je šta možemo da uradimo za sebe, Ako bismo nastupali kao blok zajednički Srbi, Albanci, Bošnjaci, Sjevernomakedonci, Crna Gora, ne znam ko sve, postigli bismo neuporedivo bolje rezultate i kao jednistveno tržišta imali mnogo veće ekonomske uspjeh, bili bi mnogo snažniji", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da bi bar još deset godina "mogao da se bavi ovim poslom", jer se mu se ni za toliko njegovi politički protivnici ne bi približili, ali mu to ne pada ranije i povući će se "mnogo ranije".

"Što se tiče mog sklanjanja nema sumnje da će sljedeće godine neko drugi preuzeti Srpsku naprednu stranku", rekao je Vučić.

Na pitanje da li to znači da se neće kandidovati na skupštini stranke, on je odgovorio da je "to više puta rekao, nije to neka novost ni tajna".

Kako je naveo, "mora čovjek da zna kada je vrijeme da dođe do određenih promjena i da zna kada je vrijeme da sebe na poistovijeti sa državom i da pomisli da je to samo za njega".

Na pitanje šta će značiti njegovo povlačenje sa mjesta lidera stranke za stranku, s obzirom na rejting koji joj on donosi, Vučić je rekao da će zato pomoći SNS.

"Mislim da je to najbolja politička stranka, pokušaću da pomognem da pobijedi na parlamentarnim izborima", rekao je Vučić.

Svi bi život dali za Kosovo, ali niko ne bi tamo da živi

Predsjednik Srbije je kazao da je situacija na Kosovu mnogo teža nego prije 10 ili 20 godina.

"Kosovo je, kako je Tijanić govorio, najskuplja srpska riječ ili mjesto za koje bi svi Srbi život dali, a mali broj njih koji ne žive na Kosovu i Metohiji, ili gotovo niko, tamo ne bi da živi. To govori o svim našim paradoksima i apsurdnoj situaciji. Situacija je mnogo teža nego prije 10 ili 20 godina i neuporedivo teža nego prije 30 ili 60 godina", rekao je Vučić.

Bonus video: