TVRDI DA NIJE IMAO UVID U DOKAZE PROTIV NJEGA

Boki 13 odbio da da izjavu pred tužiteljkom za organizvani kriminal

Bojan Jovanovski je u podne je iz pritvora bio odveden u Tužilaštvo za organizovani kriminal na ispitivanje, prvi put otkako je uhapšen i pritvoren 15. jula. Nakon jedan sat boravka u tom tužilaštvu vraćen je u istražni zatvor "Skoplje" u naselju Šuto Orizari
7005 pregleda 2 komentar(a)
Janeva i Boki 13, Foto: Republika.mk
Janeva i Boki 13, Foto: Republika.mk

Prvoosumnjičeni u slučaju "Reket" Bojan Jovanovski, poznat kao Boki 13, odbio je danas da da izjavu pred tužiteljkom za organizovani kriminal Vilmom Ruskoskom, zato što je obaviješten da je istraga završena i jer nije imao uvid u dokaze.

To je novinarima rekao branilac Jovanovskog, skopski advokat Saško Dukovski, ističući da se "tako nešto do sada u makedonskom pravosuđu nije dogodilo".

"Isti dan kada su ga prvi put pozvali na ispitivanje izvještavaju ga da je istraga završena. Prethodno nijednom nije obaviješten o dokazima protiv njega. Ovo je povreda postupka. Stav Evropskog suda za ljudska prava je da osumnjičeni mora da bude upoznat sa dokazima protiv njega i osnovama za sumnju", rekao je Dukovski.

Bojan Jovanovski je u podne je iz pritvora bio odveden u Tužilaštvo za organizovani kriminal na ispitivanje, prvi put otkako je uhapšen i pritvoren 15. jula. Nakon jedan sat boravka u tom tužilaštvu vraćen je u istražni zatvor "Skoplje" u naselju Šuto Orizari.

Advokat Dukovski je istakao da će Jovanovski dati izjavu "nakon  što odbrana bude imala mogućnost da izvrši uvid u predmet" i dodao da je taj uvid zakazan za srijedu u 12.00.

"Nismo se branili ćutanjem, niti ćemo se ikada braniti ćutanjem. Daćemo izjavu iako je ovo povreda prava na odbranu i pravni nonsens. Mi ne gledamo u kristalnu kuglu da bismo znali kakvi su dokazi. Nismo dali izajavu iz razumljivih razloga, jer nismo imali uvid u dokaze", rekao je Saško Dukovski, advokat Bokija 13.

Tužiteljka za organizovani kriminal Sjeverne Makedonije Vilma Ruskoska sjutra namjerava da ispita trećeosumnjičenu u aferi "Reket", razriješenu specijalnu tužiteljku Katicu Janevu, koja je dan prije nego što je uhapšena ispitana kao svjedok.

Tokom dosadašnje istrage slučaja zvanog "Reket" saslušano je više od 10 osoba, među kojima su bili i biznismeni i gradonačelnici, kao i drugoosumnjičeni Zoran Milevski zvani Zoki Kičevac, koji se branio ćutanjem.

U aferi "Reket", za iznudu 1,5 miliona eura od jednog od najbogatijih Makedonaca Jordana Kamčeva da bi dobio bolji tretman u istrazi afere "Imperija" koji vodi Specijano tužilaštvo, do sada je osumnjičeno troje – Bojan Jovanovski, Zoran Milevski i Katica Janeva.

Predistražni postupak u tom slučaju Tužilaštvo za organizovani kriminal i korupciju Sjeverne Makedonije vodi od početka maja, a istražni postupak od 15. jula, kada su uhapšeni i u skopskom zatvoru pritvoreni Jovanovski i Milevski, dok je Janeva u pritvoru od 21. avgusta.