Žandarmerija - zaštita građana ili militarizacija Republike Srpske?

"Ovo je i poruka da smo isto tako spremni da se suočimo sa svim izazovima koji eventualno dođu sa bilo koje strane, kao što je ugrožavanje ustavnog poretka ili bezbjednosti svakog našeg građanina“, rekao je Dodik
6157 pregleda 10 komentar(a)
Održano svečano postrojavanje žandarmerije, Foto: Beta/AP
Održano svečano postrojavanje žandarmerije, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 25.09.2019. 10:45h

Republika Srpska je juče održala ceremoniju predstavljanja jedinice žandarmerije RS - nove organizacione jedinice unutar Ministarstva unutrašnjih poslova, što je izazvalo kritike bošnjačkih političara.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je rekao da se formiranjem jedinice žandarmerije "šalje poruka da se želi stabilnost i mir kao prioritet“.

"Ovo je i poruka da smo isto tako spremni da se suočimo sa svim izazovima koji eventualno dođu sa bilo koje strane, kao što je ugrožavanje ustavnog poretka ili bezbjednosti svakog našeg građanina“, rekao je Dodik novinarima nakon svečanog postrojavanja žandarmerije u Centru za obuku u Zalužanima kod Banjaluke, prenijela je Beta.

On je istakao da RS ne odustaje ni od formiranja rezervnog sastava policije.

Odgovarajući na pitanje novinara kakva je razlika između žandarmerije i rezervnog sastava policije, Dodik je odgovorio će se „čekati prilika da bude formiran rezervni sastav policije Srpske, jer se pokazalo da je to najbolji način odbrane teritorije i bezbjednosti RS“.

Vlast u RS je ranije najavljivala formiranje rezervnog sastava policije, koja je trebalo da broji oko hiljadu pripadnika, ali je pod pritiskom međunarodne zajednice odustala od toga. Udruženja žrtava rata su osudila taj predlog jer su pripadnici rezervnog sastava policije učestovali u ratnim zločinima. Međunarodni predstavnici su upozoravali da RS ne treba da formira ni jedinicu žandarmerije, s obzirom na to da žandarmerija ima i obilježja vojne jedinice.

Potpredsjednik RS iz bošnjačkog naroda Ramiz Salkić izjavio je da formiranje žandarmerije u RS može biti opasnije od ranije najavljenog formiranja rezervnog sastava policije u ovom entitetu.

On smatra da žandarmerija u RS „treba u budućnosti da posluži za zaštitu i podršku realizaciji određenih političkih ideja i postizanju političkih ciljeva“.

"Jedinica koja je dobro opremljena, obučena i uvježbana, iako brojčano puno manja od rezervnog sastava policije, može biti puno opasnija ako je sistem zloupotrijebi protiv neke ciljne grupe“, kazao je Salkić, prenijeli su sarajevski mediji.

Prema njegovim riječima, formiranje žandarmerije u RS pokazuje da vlast u tom entitetu "ne odustaje od uspostavljanja oružanih formacija kao pandana drugim oružanim formacijama u BiH".

On je jučerašnje postrojavanje žandarmerije ocijenio kao "nastavak militarizacije u ovom entitetu".

Ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara izjavio je juče u Sarajevu da postrojavanje žandarmerije MUP RS predstavlja „nevješt pokušaj izlaska iz neugodne situacije s neuspješnim formiranjem rezervnog sastava policije RS“.

On je rekao da se ne radi o proširenju kapaciteta MUP-a RS, već o formiranju nove jedinice od postojećih zaposlenika.

Prema njegovim riječima, na taj način se biračkom tijelu u RS želi pokazati da je to zamjena za rezervni sastav policije koji nisu mogli formirati.

Čampara je dodao da to u samom MUP RS ne mijenja ništa suštinski, ali može dovesti do narušavanja međuljudskih odnosa i stvaranja straha kod povratnika.

"To je sve ono što ne treba građanima BiH, umjesto da se okrenemo borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala“, rekao je Čampara za agenciju FENA.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač izjavio je da jedinica žandarmerije „nije formirana da ratuje protiv bilo koga, već je zadužena da čuva bezbjednost RS i građana“.

"Kakvu god inicijativu da pokrenete u Srpskoj, uvijek nailazite na osude, kritike, galamu i histeriju koja dolazi iz Sarajeva. Mi na to ne treba da obraćamo pažnju“, kazala je predsjednica RS Željka Cvijanović.

Bonus video: