Vučić: Balkanu ništa nije potrebnije od povezivanja

Predsjednik Srbije je najavio da će u okviru projekta autoputa, biit izgrađen "cijeli prsten" i "veći i moderniji most koji će spajati ljude iz Srbije sa ljudima iz BiH i Republike Srpske kao njenog dijela"
680 pregleda 0 komentar(a)
Vučić, Foto: Beta-AP
Vučić, Foto: Beta-AP

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je danas da Balkanu ništa nije potrebnije od međusobnog povezivanje država i naroda na tom prostoru.

On je u Sremskoj Rači, gdje je uz turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana i članove Predsjedništva BiH prisustvovao obilježavanju početka radova na izgradnji autoputa Beograd - Sarajevo, rekao da samo putevi čine da "prestanemo da budemo neka vrsta crne rupe" na mapi Evrope.

"Ovo je veliki dan, počinje jedan od najvažnijih događaja u istoriji regiona. Od 1945. godine svi putevi ka BiH uglavnom su bili loši, kao da je neko narode koji žive na ovom području kažnjavao zbog ko zna čega. Danas je prilika da pokažemo da sami možemo da uređujemo svoje odnose. Ovo je bio prostor sumnji, strahova, mržnje a danas počinjemo da spajamo i povezujemo taj prostor", kazao je Vučić.

autoput Beograd-Sarajevo
Sa polaganja kamena temeljca za izgradnju auto-puta Beograd-Sarajevo(Foto: Beta-AP)

Predsjednik Srbije je najavio da će u okviru projekta autoputa, biit izgrađen "cijeli prsten" i "veći i moderniji most koji će spajati ljude iz Srbije sa ljudima iz BiH i Republike Srpske kao njenog dijela".

"Hoćemo da nam budu bliži i Banjaluka, i Višegrad, i Sarajevo i Tuzla, hoćemo da Bošnjaci iz Raške oblasti lako mogu da dođu do Sarajeva ali i da se Srbi iz Beograda povezuju sa Bošnjacima iz Sarajeva i obrnuto. Hoćemo da ljudi vide prednost da sarađuju jedni sa drugima. To ne znači brisanje prošlosti već pogled u budućnost", naveo je Vučić.

Dodao je da Srbiju i Tursku, poslije vjekova burne istorije, danas povezuje želja da grade puteve "svuda po cijelom Balkanu".

"Za 15-ak dana otvorićemo dionicu Niš - Pirot - Dimitrovgrad, tako da ćemo od Subotice do Istanbula imati kompletan autoput. Ni kilometra kroz Srbiju neće biti a da nije autoput", rekao je Vučić koji je potom sa Erdoganom i članovima Predsjedništva BiH simbolično označio početak radova na izgradnji autoputa od Beograda do Sarajeva.

Ugovor za projektovanje i izgradnju prve deonice autoputa od Kuzmina do Sremske Rače, vrijedan 250 miliona eura, potpisan je prije 10 mjeseci.

Bonus video: