Višegradska grupa "razočarana u EU": "Iskupimo se sa Srbijom i Crnom Gorom"

Svi smo razočarani odbijanjem EU da odobri otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, rekao je premijer Mađarske Viktor Orban
3138 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Čelnici zemalja Višegradske grupe (V4) izjavili su da su razočarani u EU zbog slanja negativnog signala Zapadnom Balkanu.

Oni su dodali da EU može iskupiti ubrzavanjem pregovora sa Srbijom i Crnom Gorom, prenosi Tanjug.

Svi smo razočarani odbijanjem EU da odobri otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, rekao je premijer Mađarske Viktor Orban.

"Pošto nismo započeli pregovore sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, važno je ubrzati pregovore sa državama koje su već u tom procesu. Možemo da se iskupimo tako što ćemo pregovore sa Srbijom i Crnom Gorom maksimalno ubrzati, tako da nema problema sa daljim proširenjem", rekao je Orban, prenosi Tanjug pisanje agencije MIA.

Premijeri Slovačke i Češke saglasili su se s Orbanom, rekavši da su takođe razočarani.

"Tri zemlje EU, od kojih je jedna osnivač, koje su se usprotivile proširenju sa zapadnim Balkanom, izložila su građane regiona riziku", rekao je slovački premijer Peter Pelegrini.

"Možda oni vide konačnu perspektivu u saradnji sa Rusijom, Turskom, Kinom ili arapskim zemljama. Ovo je bila velika greška, jer vjerujem da je proširenje investicija za EU. Dobra investicija. Ne samo ekonomska, već i bezbjednosna", naveo je on.

Premijer Pelegrini upozorio je da će EU možda ponovo zapasti u novu migrantsku krizu zbog pristupa zapadnom Balkanu.

"Sve V4 zemlje, uključujući Slovačku, uvijek će biti na strani zemalja Zapadnog Balkana kako bi ih podržale i motivisale da daju sve od sebe da se pridruže evropskim strukturama", naglasio je Pelegrini.

Premijeri učestvuju u Pragu na sastanku Grupe prijatelja kohezije, koja okuplja 17 država članica Centralne i Istočne Evrope, s ciljem da obezbijedi dovoljno resursa za kohezijska sredstva u predstojećem višegodišnjem finansijskom okviru EU.

Bonus video: