Vučić: Više ne postoji jedan šerif u svijetu

Vučić je kazao da u Evropi ima onih koji su za multilateralizam, kao što je predsjednik Francuske Emanuel Makron, ali je dodao da se jedan dio Evrope oslanja na NATO
6292 pregleda 1 komentar(a)
Vučić, Foto: Reuters
Vučić, Foto: Reuters

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Parizu da značaj multilateralizma raste i da se male zemlje osjećaju sve slobodnije jer više ne postoji jedan šerif u svijetu.

"Ono što je za nas kao relativno malu zemlju važno to je da značaj multilateralizma raste, da značaj malih zemalja raste, da se male zemlje osjećaju sve slobodnije i nezavisnije da donose odluke u skladu sa svojim interesima jer više ne postoji jedan šerif u svijetu. To je tema i u Parizu i svuda u svijetu, čini mi se da dobro plivamo u tim vodama", rekao je Vučić za RTS, sumirajući trodnevnu posjetu Parizu.

Vučić je kazao da u Evropi ima onih koji su za multilateralizam, kao što je predsjednik Francuske Emanuel Makron, ali je dodao da se jedan dio Evrope oslanja na NATO.

"Ima onih koji su za, poput Makrona, koji je cijeli intervju Ekonomistu posvetio multilateralizmu, snaženju Evrope kao globalnog političkog igrača, pri čemu se tu razlikuju izjave - Makron smatra da Evropa mora da ima svoju armiju da bi bila globalni politički igrač, dok se drugi, veći dio Evrope oslanja na NATO", rekao je predsjednik Srbije.

Vučić sa Makronom u Parizu
Vučić sa Makronom u Parizu(Foto: Beta-AP)

Vučić je za RTS govorio i o svom današnjem obraćanju na 40. zasijedanju Generalne konferencije Uneska, na kojoj je ukazao na ugroženost srpskog nasljeđa na Kosovu.

"Ukazao sam na to kolika je ugroženost naših najvažnijih manastira, prije svega južno od Ibra, od Pećke patrijaršije, Bogorodice Ljeviške u Prizrenu, Manastira Dečani, Manastira Gračanica, do toga da se ruše srpska groblja, da ta opasnost uvijek postoji i zahvalio se Unesku na svoj podršci koju su nam pružili", rekao je Vučić.

On je naveo da je srpska delegacija u Parizu imala "dobre razgovore" i da je "napravila dobre kontakte".

"Ako smijem da kažem, teško da će Kosovo moći da postane deo Uneska, ni danas, ni sledeće godine. Mislim da smo i kroz budžetska pitanja i ključna politička pitanja ovde uspeli da napravimo jednu dobru osnovu za sigurnu i čvrstu poziciju Srbije", kazao je predsednik Srbije.

Govoreći o rešavanju kosovskog pitanja, Vučić je rekao da Francuska i Evropa žele dominantnu ulogu, da to "na izvjestan način žele i SAD", i dodao da on do sada "nije vidio suštinu", da čuje "bezbroj tehničkih detalja od svih, ali o suštini malo".

Aleksandar Vučić
U Parizu(Foto: Beta-AP)

Vučić je govorio i o jučerašnjem sastanku s Makronom i predsjednikom Kosova Hašimom Tačijem.

"Rekao sam Tačiju pred Makronom da Kosovo nije ispunilo obaveze od ranije, on je rekao da jesu, ja mu onda kažem da ne govori istinu. Onda kažem da će oni teško ispuniti bilo šta u budućnosti, Makron kaže 'To ćemo da vidimo'. Rekao sam i da nije moguće da mi budemo neko ko će da ispunjava dogovorene stvari, a oni (Priština) da ne ispunjavaju", naveo je Vučić.

On je kazao da je njegov razgovor s Makronom u ponedjeljak bio dug i zahvalio mu na "angažmanu i trudu", ocijenivši da pristup predsjednika Francuske govori "o njegovom poštovanju prema Srbiji".

Bonus video: