Bregu: Region polaže velike nade u hrvatsko predsjedavanje Savjetom EU

Zagrebački samit EU u maju mogao bi biti idealna prilika da se zajednički predstavi plan za sporazum o ukidanju rominga između EU i regiona, istakla je generalna sekretarka RCC
505 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka Plenkovića i Bregu u Zagrebu, Foto: BETAPHOTO/HINA
Sa sastanka Plenkovića i Bregu u Zagrebu, Foto: BETAPHOTO/HINA

Generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu sastala se sa premijerom Hrvatske Andrejem Plenkovićem u Zagrebu kome je prenijela da privrede Zapadnog Balkana očekuju mnogo od budućeg hrvatskog predsjedavanja EU koje počinje u januaru i izrazila zahvalnost što Zagreb nepokoebljivo zagovara evropske integracije u regionu.

"Prioriteti hrvatskog šestomjesečnog predsjedavanja Savjetom Evropske unije (EU), koje počinje u januaru 2020. godine, su korištenje punog potencijala infrastrukture i ljudskih resursa, povezanost i dalje uvezivanje ekonomija, što odgovara ciljevima regionalne saradnje utvrđenim u akcionom planu za regionalni ekonomski prostor. Ekonomije Zapadnog Balkana očekuju mnogo od ovog Predsjedništva, a Hrvatskoj smo zahvalni što je nepokolebljiv zagovornik evopskih integracija u regionu", rekla je Bregu sinoć u Zagrebu, na sastanku sa hrvatskim premijerom, prenio je RCC.

Ona je rekla da je sprovođenje regionalnog ekonomskog prostora do sada donijelo određene konkretne rezultate građanima regiona, kao što je regionalni sporazum o "romingu kao kod kuće" postignut u aprilu ove godine, koji se već sprovodi uz značajno smanjenje cijena.

"Moramo učiniti sve što je u našoj moći da region održimo na ovom putu. Zato bi Zagrebački samit EU koji će biti održan u maju 2020. godine mogao biti idealna prilika da se zajednički predstavi plan za sporazum o ukidanju rominga između EU i regiona", dodala je Bregu.

Andrej Plenković, Majlinda Bregu
Sa susreta Plenkovića i Bregu u Zagrebu(Foto: BETAPHOTO/HINA)

Ona je ukazala na ovo kao na jednu od inicijativa koje se zajednički mogu pokrenuti u sklopu hrvatskog predsjedavanja, zajedno sa promocijom osnaživanja žena i početkom sprovođenja projekta posvećenog mladima.

Plenković je izrazio punu podršku regionalnoj saradnji i naporima koje Savjet za regionalnu saradnju preduzima u tom smislu, i naglasio da ova organizacija pomaže i može još i više pomoći regionu na njegovom putu ka EU, prenosi se u saopštenju RCC.

Plenković je dodao je da osim integracije u EU ne postoji drugi magnet koji bi region usmjerio u pravom smjeru. Sastanak je dio redovnih konsultacija generalne sekretarke Bregu sa liderima iz Evropske unije i regiona.

Sastanak je održan uoči održavanja godišnjeg izbornog kongresa Evropske narodne stranke (EPP) koji počinje danas u Zagrebu, a na koji je Bregu pozvana da govori na panelu na visokom nivou na temu "Zapadni Balkan i EU: Zajednički izazovi i zajedničke odgovornosti".

Bonus video: