"želimo da produbljujemo odnose"

Vučić za Špigl: Ne razmišljam o otkazivanju posjete Rusiji zbog špijunske afere

Predsjednik Srbije je naveo da je Srbija i dalje na putu ka članstvu u Evropskoj uniji (EU) dodajući da zemlja istovremeno ima dobre odnose sa Kinom i Rusijom
1260 pregleda 2 komentar(a)
Vučić, Foto: Reuters
Vučić, Foto: Reuters

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je za njemački list Špigl (Der Spiegel) da ne razmišlja o otkazivanju posjete Rusiji planirane za 4. decembar zbog izbijanja "ruske špijunske afere".

"Ne, ne razmatramo to. Želimo da produbimo naše odlične i prijateljske odnose. Ali, naravno, Srbija želi da pokaže da je nezavisna zemlja koja zna kako da zaštiti svoju vojnu neutralnost. Mi zauzimamo ozbiljan i odgovoran pristup trenutnoj situaciji", rekao je Vučić u intervjuu koji je njemački list prenijeo na svom sajtu na engleskom jeziku.

Vučić je rekao da su srpski i ruski narod prijatelji od davnina i da je Srbija spremna za dobre odnose dodajući da se nada da je i Rusija.

Predsjednik Srbije je naveo da je Srbija i dalje na putu ka članstvu u Evropskoj uniji (EU) dodajući da zemlja istovremeno ima dobre odnose sa Kinom i Rusijom.

Prema njegovim riječima, Srbija, koja još nije član EU, potpisala je sporazum sa Evroazijskom ekonomskom unijom kako bi prodavala "sir, jogurt, cigarete i konjak Rusiji".

"Čim uđemo u EU, odnosno ako se uopšte pridružimo, ti sporazumi će postati besmisleni", dodao je on.

Vučić je rekao da EU treba da bude fer prema Srbiji o pristupanju Uniji.

"Pravo pitanje je ovo - kako izgleda naša budućnost ovdje na Balkanu? Da li računate na nas, ili samo želite da kupite vrijeme", rekao je Vučić.

Špigl je naveo da se Vućić zalaže za približavanje Srbije i Evropske unije, ali istovremeno flertuje sa Moskvom i Pekingom. List dodaje da se Vučić smatra nacionalistom iz vremena Slobodana Miloševića, koji ga je imenovao za ministra informisanja, navodeći da predsjednik Srbije sada želi da pruži "jači glas" Zapadnog Balkana, koji je EU zanemarila.