EK očekuje od Kurtija da bude konstruktivan partner u dijalogu sa Beogradom

EK: Normalizacija odnosa ključna za Beograd i Prištinu

"Jasno je da nova vlada mora da nastavi sa reformama u vezi sa evropskim putem, a kao što dobro znate napredak u procesu normalizacije odnosa je apsolutno ključan za obje strane kako bi napredovale ka EU", rekla je Pisonero
865 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

 Evropska komisija (EK) očekuje da nova kosovska vlada nastavi reforme, a normalizacija odnosa Beograda i Prištine ostaje ključna za obje strane kako bi napredovale ka Evropskoj uniji (EU), izjavila je portparolka evropskog komesara za proširenje Ana Pisonero.

Ona je to rekla, odgovarajući na pitanje Tanjuga, da li EK očekuje od Aljbina Kurtija da bude konstruktivan partner u dijalogu sa Beogradom, budući da je u ekspozeu najavio da će tužiti Beograd zbog navodnih zločina na Kosovu.

"Jasno je da nova vlada mora da nastavi sa reformama u vezi sa evropskim putem, a kao što dobro znate napredak u procesu normalizacije odnosa je apsolutno ključan za obje strane kako bi napredovale ka EU", rekla je Pisonero.

Ona je podsjetila da je šef diplomatije EU Žozep Borel pozdravio formiranje nove vlade na Kosovu, koju je pozvao da odmah nastavi dijalog sa Beogradom.