OŠTEĆENO 66 OBJEKATA

U zemljotresima u Zagrebu 17 povrijeđenih, djevojčica u teškom stanju: Ne zaboraviti na opasnost od koronavirusa

Za sve kojima je oštećena imovina obezbijeđen je privremeni smještaj
71554 pregleda 26 komentar(a)
Zagreb, Foto: Beta/AP
Zagreb, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 22.03.2020. 17:22h

U zemljotresima koji su jutros pogodili Zagreb i okolinu grada povrijeđeno je 17 osoba, a jedna 15-godišnjakinja životno je ugrožena, objavio je hrvatski Nacionalni štab civilne zaštite.

U Zagrebu je povrijeđeno 11 osoba, među kojima je i teško povrijeđena djevojčica, dvije osobe su povrijeđene u zagrebačkoj županiji, a tri u Krapinsko-zagorskoj županiji.

Snažan zemljotres jačine 5,3 pogodio je Zagreb jutros u 6.23, novi potres jačine 5,2 osjetio se u sedam sati. Kasnije je bilo više slabijih podrhtavanja tla, a posljednje oko 16 časova.

Evropski mediteranski seizmološki centar objavio je da je epicentar prvog zabilježenog potresa bio sedam kilometara sjeverno od Zagreba, šest kilometara jugoistočno od Kašine, na dubini od 10 kilometara.

Zagrebačka policija je saopštila da je do 11 časova imala podatke da je oštećeno 66 objekata i 23 putnička automobila na području te policijske uprave.

Vojska je raskrčila uži centar grada koji je najteže pogođen jutrošnjim potresima, a zatim je prešla na raščišćavanje okolnih ulica.

Za sve kojima je oštećena imovina obezbijeđen je privremeni smještaj.

Nadležni su pozvali građane da ne zaborave na opasnost zaraze koronavirusom i da ne budu u grupama.

Ministarstvo kulture saopštilo je da je oštećen niz objekata kulturno-istorijske graditeljske baštine na pojedinačno zaštićenim kulturnim dobrima i na zgradama unutar zaštićene cjeline Grada Zagreba.

Oštećen je južni toranj zagrebačke katedrale koji je u obnovi, a u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Remetama urušio se dio tavanice.

Teško je oštećena i Bazilika Srca Isusova u Palmotićevoj ulici gdje se urušio plafon, kao i još nekoliko crkava, među kojima je i Saborna crkva Mitropolije zagrebačko-ljubljanske SPC u centru grada.

Zagreb
Zagreb(Foto: vecernji.hr)

Zbog mogućnosti manjih potresa ljudi su pozvani da ostanu na otvorenom prostoru i da ne borave u oštećenim zgradama.

"Zemljotres jačine 5,5 po Rihteru, najjači je u posljednjih 140 godina u Hrvatskoj. Pozivamo sve građane na oprez. Mi ćemo za sada preporučiti da svi budu van zgrada. Nema potrebe za velikim odlascima na benzinske pumpe. Imali smo dvije kontradiktorne poruke, prvo ostanite doma, a onda je bio zemljotres. Seizmolozi će vam reći šta struka ima da kaže o zeljotresima i dodatnim podrhtavanjima. Intenziviraćemo sve aktivnosti i upravljaćemo ovom krizom, kao i krizom oko virusa. Molimo sve građane da slušaju isključivo štab", rekao je ranije premijer Hrvatske Andrej Plenković.

Građani su zamoljeni da zatvore plinske ventile u stanovima.

Galerija

Preporučujemo za Vas