NAJVIŠE STRADAO STROGI CENTAR GRADA

Zagreb: U zemljotresu 27 povrijeđenih, 18 teže, slabiji potresi i tokom noći

"Svi koji nisu mogli prespavati u svojim kućama su zbrinuti, a njih 59 je prenoćilo u studentskom domu", rekao je Božinović.
3401 pregleda 0 komentar(a)
Zemljotres u Zagrebu, Foto: AP
Zemljotres u Zagrebu, Foto: AP

U zemljotresu koji je pogodio Zagreb i okolinu povrijeđeno je ukupno 27 osoba, od kojih 18 teže, a jednoj 15-godišnjakinji ljekari se i dalje bore za život, objavio je jutros ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović.

Tokom noći je zabilježeno još nekoliko slabijih zemljotresa, a brojni građani proveli su noć izvan svojih domova, jer su im u potresu oštećeni domovi.

"Svi koji nisu mogli prespavati u svojim kućama su zbrinuti, a njih 59 je prenoćilo u studentskom domu", rekao je Božinović.

On je naveo da je prema podacima Kriznog štaba oštećeno 250 objekata, ali da se još obavljaju pregledi, i dodao da je policija tokom noći obezbjeđivala pogođeni dio grada.

"Od juče do jutros u 3.00 je bilo 37 potresa, što je zapravo i očekivano kada je prvi potres snage 5.5 stepeni po Rihteru. Građani treba da bubu oprezni jer je Zagreb u ovom trenutku seizmološki aktivno područje, ali nadamo se da neće biti potrebe za novim angažmanom službi", upozorio je Božinović.

Seizmolog Krešimir Kuk je rekao za Hrvatski radio da je i tokom prošle noći zabilježeno nekoliko slabijih zemljotresa, od koji je jedan bio umjerene jačine, u tri sata. Njega su, kako je rekao, osjetili pojedinci na gradskom području i veći broj ljudi u epicentralnom području Kašine i Markuševca.

"Ono što možemo reći je da je normalno da se tlo konstantno trese i to će potrajati sedmicama i mjesecima", naveo je Kuk i dodao da se ne može prognozirati jačina naknadnih zemljotresa.

Snažan zemljotres jačine 5,3 pogodio je Zagreb u nedjelju u 6.23, novi potres jačine 5,2 osjetio se u 7 sati.

Evropski mediteranski seizmološki centar objavio je da je epicentar prvog zabilježenog potresa bio sedam kilometara sjeverno od Zagreba, šest kilometara jugoistočno od Kašine, na dubini od 10 kilometara.

Najviše je stradao strogi centra grada u kojem su oštećene brojne stambene zgrade, kuće, bolnice, škole, muzeji, ali i automobili na koje su padali djelovi fasada i krovova.

Ministarstvo kulture saopštilo je da je oštećen niz objekata kulturno-istorijske graditeljske baštine na pojedinačno zaštićenim kulturnim dobrima i na zgradama unutar zaštićene cjeline Grada Zagreba.

Oštećen je južni toranj zagrebačke katedrale koji je u obnovi, a u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Remetama urušio se dio tavanice.

Teško je oštećena i Bazilika Srca Isusova u Palmotićevoj ulici gdje se urušio plafon, kao i još nekoliko crkava, među kojima je i Saborna crkva Mitropolije zagrebačko-ljubljanske SPC u centru grada.

Stradala je i zgrada Hrvatskog sabora, kao i Pravnog fakulteta.

I u blizini samog epicentra potresa, u Čučerju, zabilježena su brojna oštećenja stambenih objekata, najviše na krovovima kuća i na dimnjacima.

Brojni građani napustili su juče Zagreb u strahu od novih zemljotresa uprkos preporukama vezanim uz koronavirus.

Nacionalni štab civilne zaštite najvio je, međutim, od danas novu mjeru kojom se zabranjuje napuštanje mjesta prebivališta i boravišta, a ministar Davor Božinović rekao je da će ostaviti vremena da se oni koji su napustili grad tokom dana vrate kući.

Preporučujemo za Vas