POSLJEDICE ZEMLJOTRESA

U Zagrebu se zbraja šteta, oko 200 građana u privremenom smještaju

Premijer Andrej Plenković rekao je danas da je u privremenom smještaju u studentskom domu 200 Zagrepčana, među kojima ima i starih i djece
1152 pregleda 2 komentar(a)
Zagrebačka katedrala nakon zemljotresa, Foto: Beta/AP
Zagrebačka katedrala nakon zemljotresa, Foto: Beta/AP

U Zagrebu traje raščišćavanje najviše pogođenih djelova grada poslije zemljotresa u nedjelju, šteta se još zbraja, a mnogi građani potražili su privremeni smještaj zbog gubitka doma.

Premijer Andrej Plenković rekao je danas da je u privremenom smještaju u studentskom domu 200 Zagrepčana, među kojima ima i starih i djece.

Vlada je danas otvorila račune da bi se putem državnog budžeta donirao novac za pomoć pogođenima potresom u Zagrebu, kao i zaraženima koronavirusom, u akcijama "Zajedno za Zagreb" i "Hrvatska protiv koronavirusa".

Najavljeno je da će svi članovi vlade platu za mart pokloniti za saniranje posljedica zemljotresa.

Plenković je danas ocijenio i da će kriza zbog koronavirusa biti gora nego finansijska 2008.godine.

"Moramo se pripremiti za tešku bitku za privredu i očuvanje radnih mjesta. Da bismo sačuvali radna mjesta i ekonomiju Vlada je donijela prvi set od 63 mere", rekao je Plenković.

Najavio je kresanje rashoda gdje god je to moguće i da će se koristiti sva sredstva EU koja su na raspolaganju, a iznose 240 miliona eura.

Zemljotres magnitude 5,3 pogodio je Zagreb u nedjelju ujutro, od kada je, po podacima Seizmološkog zavoda Hrvatske, zabilježeno 70-tak slabijih potresa.

U zemljotresu je poginula jedna 15-godišnja devojčica, a povrijeđeno je 27 osoba, od kojih 17 teže.

Najviše je stradao strogi centra Zagreba i područje Markuševca, gdje je i bio epicentar potresa. Oštećene su stambene zgrade, kuće, bolnice, škole, muzeji, automobili na koje su padali dkelovi fasada i krovova.

Gradska Kancelarija za upravljanje u hitnim situacijama saopštila je da je primila više od 5.000 prijava za brzu prockenu štete.

Ministarstvo kulture saopštilo je da je oštećen niz značajnih objekata. Oštećen je i toranj zagrebačke katedrale, a u crkvi Uznesenja Blažene Device Marije u Remetama srušio se deo tavanice. Teško je oštećena Bazilika Srca Isusova gdje se srušio plafon, kao i još nekoliko crkava, među kojima i Saborna crkva Mitropolije zagrebačko-ljubljanske SPC u centru Zagreba.

Stradale su i zgrade Hrvatskog sabora i Pravnog fakulteta.

Po podacima Ministarstva obrazovanja, zasad su prijavljena oštećenja zgrada 23 osnovne i dvije srednje škole, 20 fakulteta i visokih škola, kao i 18 instituta.

Direktor Gradskih groblja Zagreba, Patrik Šegota, rekao je da je uništeno oko 5.000 grobova, a 1.500 na Mirogoju. Šegota je naveo da je oštećena i crkva na Mirogoju, kao i da u mirogojskim arkadama nema gotovo nijedne neoštećene grobnice.

Preporučujemo za Vas