Tužilaštvo BiH: Respiratori koje je nabavila Srebrena malina nisu za intenzivnu njegu

Saopštenjem Tužilaštvo BiH dalo je konačan odgovor na pitanje za koji nivo upotrebe služe kineski respiratori, plaćeni 10,5 miliona konvertibilnih maraka (oko 5,4 miliona eura)
1535 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine saopštilo je da respiratori koje je nabavila firma "Srebrena malina" iz Srebrenice ne posjeduju ni minimum potrebnih bitnih karakteristika za adekvatan tretman pacijenata na odjeljenjima intenzivne njege.

Poslije stručnog vještačenja tih respiratora, Tužilaštvo je navelo da nije preporučeno njihovo korišćenje na odjeljenjima intenzivne njege, uključujući liječenje zaraženih koronavirusom.

Od 4. maja, kada je počeo rad na predmetu, tim tužilaca je preduzeo niz radnji radi utvrđivanja svih okolnosti nabavke spornih respiratora, navodi se u saopštenju.

Putem instituta Međunarodne pravne pomoći pribavljeni su i pribavljaju se svi potrebni podaci i informacije o nabavci spornih respiratora, vrše se vještačenja i pregledi dokumentacije.

Kako se navodi, tužilački tim je u svakodnevnom i stalnom kontaktu s policijskim i bezbjednosnim agencijama s kojima radi na predmetu.

Današanjim saopštenjem Tužilaštvo BiH dalo je konačan odgovor na pitanje za koji nivo upotrebe služe kineski respiratori, plaćeni 10,5 miliona konvertibilnih maraka (oko 5,4 miliona eura).

Na to pitanje do sada nisu željeli da odgovore ni iz Federalne uprave civilne zaštite ni iz firme "Srebrena malina".

Sve vrijeme se spekulisalo da su ti respiratori namijenjeni za upotrebu u ambulantnim kolima, a ne na odjeljenjima intenzivne njege u bolnicama.

Bonus video: