Vučić: Ne možete razumjeti da političari osnivaju crkve, cilj je da nestane srpski narod

Vučić je rekao da se pokušava stvoriti nova crkva u Crnoj Gori pošto se vidjelo da Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) "ne može da dobije nikakvu popularnost niti mogu da privuku bilo koga"
35446 pregleda 288 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto, Betaphoto, Betaphoto, Betaphoto, Betaphoto
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto, Betaphoto, Betaphoto, Betaphoto, Betaphoto
Ažurirano: 20.05.2020. 09:47h

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je, povodom aktuelnih dešavanja sa Srpskom pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori, kazao da je "posebno interesantno" da se politika miješa u crkveno uređenje i suštinski duhovne stvari.

"Ne možete da razumijete da političari osnivaju crkve i da se tu ne zaustavljaju, već smatraju da je potrebno i da se oduzima imovina crkvi koja, u najgorem slučaju, ima viševjekovnu državinu na tome, a da ne kažemo i dokaze kroz različite papire da imovina pripada njoj", rekao je predsjednik Srbije na pres konferenciji nakon sastanka sa patrijarhom srpskim Irinejom.

Rekao je da kao država Srbija razumiju stav SPC i Irineja, ali da moraju biti obazriviji, jer "ne želimo da radimo ono što su oni nama radili".

Povodom tvrdnji da se Srbija miješa u unutrašnje stvari Crne Gore, rekao je da je Crna Gora na "najbrutalniji mogući način umiješala ne samo u unutrašnje stvari Srbije, već srušila teritorijalni integritet Srbije i međunarodno pravo" priznanjem nezavisnosti Kosova.

Poručio je da će se boriti za prava srpskog naroda, i svim pravnim i demokratskim sredstvima ukazati i međunarodnoj javnosti na to što se događa.

Vučić je rekao da se pokušava stvoriti nova crkva u Crnoj Gori pošto se vidjelo da Crnogorska pravoslavna crkva (CPC) "ne može da dobije nikakvu popularnost niti mogu da privuku bilo koga".

Cilj je, ocjenjuje on, da ustvari u narednih 10 godina "nestane srpski narod".

"Ovo je samo početak, poslije ovoga ćete imati pokušaj stvaranja Pravoslavne crkve u Kosovu, BiH, Hrvatskoj..."

"Nikada nikome ne prijetimo, samo prijete našem narodu. Novih Oluja i progona srpskog življa neće biti", dodao je predsjednik Srbije.

Važno je, kako je rekao, istaći da Srbija i Crna Gora moraju da budu najbliže države.

"Ne postoji niko bliži Srbiji od Crne Gore, želimo da Crnoj Gori ne postoji niko bliži od Srbije, ali ti ljudi moraju da razumiju koliko je ovo za nas bolno pitanje", dodao je on.

Vučić je rekao da Srbi u Crnoj Gori žele samo da budu svoji na svome, jer "vjekovima čuvaju svoj identitet".

On je rekao da su donijeli odluku dodatno novčano pomognu srpskim organizacijama u Crnoj Gori, "naučnim, kulturnim i svim drugim sem političkim".

Bonus video: