Brnabić: Mjere Prištine nemaju nikakve veze sa reciprocitetom

"Ne možete imati mjere reciprociteta ako to nije u skladu sa Cefta sporazumom o slobodnoj trgovini koji je i Priština potpisala", rekla je premijerka Srbije

901 pregleda 0 komentar(a)
Brnabić, Foto: BETAPHOTO
Brnabić, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 31.05.2020. 19:57h

Premijerka Srbije, Ana Brnabić, izjavila je da nove mjere Prištine nisu u skladu sa Cefta sporazumom o slobodnoj trgovini, i da će se Srbija boriti diplomatskim sredstvima kako bi se ta situacija razriješila.

Brnabić je rekla za Radio televiziju Srbije da su u Prištini najavljivali te nove mjere i da su to "njihove takozvane mjere reciprociteta koje sa reciprocitetom nemaju baš nikakve veze".

Priština zabranjuje ulazak robe iz Srbije bez dokumenta sa naznakom "Republika Kosovo" >>>

"Sve ono što mi radimo i što smo uradili u prošlosti u trgovini sa našom pokrajinom, sa Kosovom i Metohijom, je u skladu sa Cefta sporazumom. Dakle, ne možete imati mjere reciprociteta ako to nije u skladu sa Cefta sporazumom o slobodnoj trgovini koji je i Priština potpisala", navela je Brnabićeva.

Ukazala je da su mjere u Prištini u suprotnosti i sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju i da se eventuano može nešto mijenjati samo ukoliko se mijenja Cefta sporazum.

"To da mijenjate neke stvari, a da su te stvari u suprotnosti sa sporazumima koje ste potpisivali – Cefta sporazumom, a samim tim i Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, onda je to isto kao da imate takse od 100 odsto i to je kršenje oba ta sporazuma", istakla je premijerka SrbijOna je dodala da se to ne može raditi ukoliko neko želi da bude "dio normalnog svijeta", a kako je istakla, prvi preduslov da se bude "dio normalnog, civilizovanog svijeta" je poštovanje sporazuma koji su potpisani.

Bonus video: