"STRATEGIJA TREBA DA STVORI POZITIVAN PRITISAK NA POLITIČARE"

Han: Svi djelovi Zapadnog Balkana imaju evropsku perpsektivu

"Srbija je trenutno jedna od predvodnica koje mogu poslužiti kao primjer... Važno je da neko gura region unutar regiona", rekao je Han
61 pregleda 6 komentar(a)
Johanes Han, Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Johanes Han, Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 07.02.2018. 15:57h

Evropski komesar za proširenje Johanes Han izjavio je danas da svi djelovi Zapadnog Balkana imaju perspektivu koja je izražena u strategiji Evropske komisije za Zapadni Balkan, i koja treba da stvori pozitivan pritisak na sve političare u regionu kako bi radiili na perspektivi u interesu svojih građana.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare poslije razgovora sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, Han je rekao da pozitivni rezultati dijaloga Beogarda i Prištine treba da budu u interesu i Kosova i Srbije, a to je evropska perspektiva.

On je dodao da je uvjeren u to ali da se ne bi trebalo obavezivati na precizne datume, jer je uvijek riječ o kvalitetu, a ne brzini i najvažnije je rješenje koje će donijeti mir i stabilnost.

Han je takođe izjavio da Srbija kao jedan od lidera u evrointegracijama Zapadnog Balkana može da pomogne u napretku cijelog regiona na putu ka Evropskoj uniji.

Han je rekao da je u interesu Srbije da sve zemlje regiona idu naprijed.

"Srbija je trenutno jedna od predvodnica koje mogu poslužiti kao primjer... Važno je da neko gura region unutar regiona", rekao je Han.

U juče objavljenoj Strategiji Evropske komisije za Zapadni Balkan navodi se da su Crna Gora i Srbije najdalje odmakle u evrointegracijama od zemalja regiona.

Han je rekao da su evrointegracije "regata a ne konvoj", što znači da će zemlje regiona ulaziti u EU prema zaslugama u sprovedenim reformama.

Evropski komesar je rekao da u regionu postoji mnogo neiskorišćenog potencijala i da je potrebno povećati saradnju i ekonomsku razmjenu u regionu.

Han je poručio i da dugotrajna stabilnost zahtijeva pomirenje i dobrosusjedske odnose, i da Evropska unija ne može i neće da uvozi bilateralne sporove.

"Srbija mora da riješi i primeni pravno obavezujući sporazum sa Kosovom, a mi smo tu da pomognemo kao i u rješavanju drugih graničnih pitanja sa drugim susjedima", rekao je Han na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Vučićem.

On je dodao da to treba vidjeti kao priliku "jer neriješeni granični problemi nisu dobri ni za jednu zemlju i zato na to treba gledati kao na nešto pozitvino".

Han je zahvalio Vučiću "na hrabrosti da pokrene unutrašnji dijalog" o Kosovu jer se to ne tiče samo budućnosti Srbije već bezbjednosti i mira u cijelom regionu u kojem Srbija ima možda najznačajniju ulogu.

Han je rekao da Srbija ima realnu perspektivu u EU i da zemlju očekuju teške reforme, naročito u vladavini prava.

"Srbiju očekuju teške reforme, naročito u vladavini prava, ali ne samo na papiru, već da se životni uslovi građana u Srbiji poboljšaju", rekao je Han.

Han je došao u Beograd dan nakon objavljivanja Strategije EU za Zapadni Balkan kojom je predviđeno da Srbija, uz ispunjenje svih uslova, 2025. može postati članica EU.

Vučić: Pred Srbijom najteži zadaci

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ne želi da analizira Strategiju proširenja Evropske unije (EU), ali da je potpuno jasno da su pred Srbijom najteži zadaci.

Poslije sastanka s evropskom komesarom za pregovore o proširenju i politiku susedstva Johanesom Hanom, Vučić je rekao da je pitanje odnosa Beograda i Prištine jedan od najvećih problema, koje je nazvao "planinskim lancem prepreka ka članstvu u EU".

"I nije riječ o tome kako ćete da se zovete... već je pitanje mnogo krupnije, mnogo hiljada kvadratnih kilometara, a još važnije je tu pitanje ljudi koji žive na Kosovu i kako će njihov status biti regulisan", rekao je Vučić i dodao da je za Srbiju došlo vrijeme da donosi odluke, "da plati neke cijene iz prošlosti".

On je, takođe, kao važno pitanje naveo i regulisanje granice s Bosnom i Hercegovinom i Hrvatskom.

"Mi smo u Sarajevu imali svoje ideje, onda su nam sa Bošnjačke strane iznijete druge ideje, mi smo prihvatili te ideje, sačekali ih sa papairom, oni su rekli: 'E sad nećemo ono što hoćemo'... Granicu sa Hrvatskom, najbolje da ne komentarišem ništa", rekao je Vučić.

On je rekao da razumije da EU posmatra čitav region Zapadnog Balkana na jedinstven način u smislu prostora, ali da će zemlje postajati članice prema svojim zaslugama i da bi neko mogao i da se hvali što su Srbija i Crna Gora prepoznate kao zemlje koje su najbliže članstvu, ali da ono što je ostalo da se uradi predstavlja najteže zadatke.

Predsednik Srbije je rekao da Srbiju prema EU privlače vrijednosti i bolji ekonomski položaj za građane, ali i to što je Unija najuspješniji mirovni projekat poslije Drugog svjetskog rata, koji je, prema njegovim riječima potreban prostoru Zapadnog Balkana.

On je dodao da 2025. godina "ne znači nikakve garancije", ali da "znači gradjanima kao podstrek da znaju da su urađene neke bitne stvari".