Dodik: Srbija i Republika Srpska postoje kao dvije srpske države, sviđalo se to nekome ili ne

"Nepravda, koja se dugo locira prema srpskom narodu i srpskim državama, i tu uvijek ponavljamo Kosovo i Metohiju i Republiku Srpsku. Za jedne važe jedna pravila, a za one druge, druga", kazao je on

5035 pregleda 29 reakcija 27 komentar(a)
Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, Vučić i Dodik u Banjaluci, Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav
Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, Vučić i Dodik u Banjaluci, Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav

Srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Dodik izjavio je da Srbija i Republika Srpska (RS) postoje kao dvije srpske države, sviđalo se to nekome ili ne.

"Ponosan sam što Republika Srpska i Srbija egzistiraju kao dvije države na ovim prostorima. Sviđalo se to nekome ili ne, ali to tako jeste", kazao je Dodik ispred UKC Banjaluka gdje je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić domovima zdravlja u RS uručio 15 sanitetskih vozila vrijednih oko 700 hiljada eura.

Dodik je najavio da će na današnjem sastanku sa Vučićem "predočiti određene ideje".

"Nepravda, koja se dugo locira prema srpskom narodu i srpskim državama, i tu uvijek ponavljamo Kosovo i Metohiju i Republiku Srpsku. Za jedne važe jedna pravila, a za one druge, druga", kazao je on.

Srpski član Predsjedništva BiH je istakao da su veze Srbije i RS važne, naglašavajući da se Srbija i RS "prirodno naslanjaju jedna na drugu".

"Gradi se most na Drini i nadam se da ćete pomoći, a obećali ste da hoćete i dio puta do Bijeljine. Taj put prema Srbiji naša je životna želja, jer mnogi su htjeli da ostanemo bez veze sa maticom. Tu je i most u Bratuncu, koji spaja bratske narode", kazao je Dodik.

Vučić: Srbija podržava teritorijalni integritet BiH, ali ima pravo da podržava RS i njen opstanak

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija podržava teritorijalni integritet BiH, ali da joj niko ne može oduzeti pravo da podržava RS i njen opstanak.

"Srbija je matica, ona garantuje postojanje Dejtonskog sporazuma, a taj potpis garantuje opstanak RS", rekao je Vučić, obraćajući se prisutnima ispred UKC Banjaluka, gdje je donirao 15 sanitetskih vozila za domove zdravlja u ovom entitetu BiH.

On je kazao da Srbija ima odgovornost da pomaže RS da "bude dostupna" kad god joj je potrebna.

Vučić je istakao značaj zajedništva koji postoji između RS i Srbije, dodajući da je cilj "naše jedinstvo".

Najavio je da će Srbija finansirati Spomen dom na Petrovačkoj cesti, gdje su stradali Srbi koji su bombardovani prilikom bijega iz nekadašnje Republike Srpske Krajine (RSK) tokom akcije hrvatskih vojnih i policijskih snaga avgusta 1995. godine.

"Ispravićemo nepravdu, koja nismo mogli da ispravimo 25 godina. Sada Srbija ima više novca, zahvaljujući teškim reformama koje je sprovela i mi ćemo finansirati 90 posto izgradnje Petrovačkog duhovnog centra", kazao je Vučić.

Prema njegovim riječima, Srbi stalno vode računa šta će drugi reći o njima, a poenta je da treba da sami o sebi vode računa, bez obzira na to šta će da kažu drugi.

Predsjednik Srbije je jo rekao da nekada trpi napade zbog toga što finansijski podržava RS, dodavši da to može da učini, jer Srbija sada ima više novca u budžetu.

Posjetu Banjaluci, Vučić je nastavio sastankom sa najvišim zvaničnicima RS.

Bonus video: