poruka šefa diplomatije eu

Borel: Od Srbije očekujemo postepeno usklađivanje do ulaska u EU

Šef diplomatije EU dodaje da su i Rusija i Kina, tokom pandemije kovida-19, učestvovale u ciljanim operacijama uticaja i kampanjama dezinformacija u EU, njenom susjedstvu i širom svijeta.

5909 pregleda 0 komentar(a)
Borel, Foto: AP Photo
Borel, Foto: AP Photo

Šef diplomatije Evropske unije, Žozep Borel, kaže da je Evropska komisija svjesna bliskih veza između Srbije i Ruske Federacije, ali i da se od Srbije očekuje da djeluje u skladu sa svojim strateškim ciljem članstva u EU i obavezama koje proizilaze iz procesa pristupanja.

Šef diplomatije EU je odgovarajući na pitanje dva poslanika iz grupe Evropskih konzervativaca i reformista o uplitanju trećih zemlja na dešavanja na Zapadnom Balkanu, a posebno Rusije u Srbiji, poručio da Srbija treba da se postepeno usklađuje sa Zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU u periodu do pristupanja Uniji.

"To pitanje se redovno pokreće sa Srbijom, na neformalnim sastancima političkog dijaloga i drugim sastancima u okviru Procesa stabilizacije i pridruživanja", rekao je Borel, prenosi Tanjug.

U pisanom odgovoru na poslaničko pitanje, šef diplomatije EU dodaje da su i Rusija i Kina, tokom pandemije kovida-19, učestvovale u ciljanim operacijama uticaja i kampanjama dezinformacija u EU, njenom susjedstvu i širom svijeta.

"EU finansira programe koji promovišu kritičko razmišljanje i medijsku pismenost kako bi se izgradila otpornost na dezinformacije i nudi na zahtjev hibridna istraživanja rizika partnerima sa Zapadnog Balkana kako bi se identifikovale njihove kritične ranjivosti", zaključuje Borel.

Preporučujemo za Vas