Hrvatski sabor izglasao skidanje imuniteta trojici poslanika

Za Barišića i Grgića parlament je dao i odobrenje da se zbog navodne umiješanosti u aferu Janaf uhapse i da im se odredi istražni zatvor

5539 pregleda 22 reakcija 0 komentar(a)
Sabor Hrvatske, Foto: Shutterstock
Sabor Hrvatske, Foto: Shutterstock

Hrvatski sabor u petak je bez imuniteta ostavio trojicu svojih poslanika - Darka Puljašića i Dražena Barišića (HDZ) i Vinka Grgića (SDP). Za Barišića i Grgića parlament je dao i odobrenje da se zbog navodne umiješanosti u aferu Janaf uhapse i da im se odredi istražni zatvor, prenosi HRT. Za odluku u slučaju Barišića 121 poslanik je glasao za, a jedan je bio uzdržan, dok je u slučaju Grgića i Puljašića bilo 123 za i dvoje uzdržanih.

Policija nakon skidanja imuniteta u svakom trenutku može pokucati na Barišićeva i Grgićeva vrata, napraviti pretres i potom ih prebaciti u USKOK na ispitivanje, javlja HRT.

Barišić i Grgić, inače gradonačelnici Velike Gorice i Nove Gradiške, osumnjičeni su u aferi vezanoj uz Janaf i firmu Elektrocentar Petek, u kojoj je za finansijske malverzacije osumnjičeno ukupno 13 osoba.

Skidanje njihovih imuniteta zatražilo je tužilaštvo, odnosno USKOK, i to u Barišićevom slučaju zbog sumnje da je počinio krivična djela trgovanja uticajem i zloutrebe položaja i ovlašćenja, a u Grgićevem zbog sumnje da je primio mito.

Gradonačelnik Požege Puljašić vezan je uz drugu aferu, projekat dogradnje Osnovne škole Dobriše Cesarića u Požegi.

Povezani članci

18. Septembar 2020.

Uhapšen direktor Janafa, osumnjičeni poslanici

Bonus video: