"EU nije kompletna bez Zapadnog Balkana"

Borel: Potrebna sloboda izražavanja i pluralizam medija

Borel je otvarajući prvo izdanje Konferencije o medijskoj pismenosti EU - Zapadni Balkan, rekao da su se dezinformacije razvile na Zapadnom Balkanu, u EU i cijelom svijetu tokom pandemije koronavirusa

4791 pregleda 0 komentar(a)
Borel, Foto: AP Photo
Borel, Foto: AP Photo

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borel izjavio je da je neophodno raditi na zaštiti i promociji osnovnih prava, poput slobode izražavanja i pluralizma medija, saopštila je Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

Borel je otvarajući prvo izdanje Konferencije o medijskoj pismenosti EU - Zapadni Balkan, rekao da su se dezinformacije razvile na Zapadnom Balkanu, u EU i cijelom svijetu tokom pandemije koronavirusa.

"Moramo da se angažujemo globalno kako bismo se suprotstavili dezinformacijama, odnosno treba utvrditi izvore dezinformacija i pružiti građanima pouzdane, tačne i pravovremene činjenice. Potrebno je raditi na zaštiti i promociji osnovnih prava, poput slobode izražavanja i pluralizma medija", rekao je Borel na početku konferencije.

Prema njegovim riječima, medijska pismenost, osnaživanje mladih, jačanje civilnog društva i sloboda medija predstavljaju važne principe koji su u osnovi EU i integraciji u EU.

"Ti principi su takođe ključni za borbu protiv dezinformacija, globalnog izazova i prijetnje demokratiji. Tokom ove krize, ljudi koji su provjerili činjenice i medijske organizacije na Zapadnom Balkanu, a mnogi od vas su prisutni na današnjoj konferenciji, razotkrivali su lažne vijesti, otkrivali trendove dezinformacija i informisali građane", rekao je Borel.

Organizacije za provjeru činjenica povezivale su se sa partnerima u regionu, radile preko granice i udruživale se sa organizacijama iz EU i dale važan doprinos javnoj raspravi, dodao je visoki predstavnik EU.

Borel je na kraju govora rekao da EU "nije kompletna bez Zapadnog Balkana".

Prvu Konferenciju o medijskoj pismenosti EU - Zapadni Balkan organizuju delegacija EU u Sarajevu, EEAS Stratcom Task Force za Zapadni Balkan i organizacija "Zašto ne" iz Bosne i Hercegovine.

Preporučujemo za Vas