Vučić: Ovo je teroristički akt, da Priština ne pomišlja na ulazak na sjever Kosova

"Nisu ni Hašim Tači ni Ramuš Haradinaj glavni na Kosovu, već je to gospodar Kosova Kadri Veselji, koji govori da će Kosovo stići do Niša. Neće stići", dodao je Vučić
0 komentar(a)
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 16.01.2018. 13:33h

Za Srbiju je ubistvo Olivera Ivanovića teroristički akt i u skladu sa tim ćemo se odnositi prema tome, poručio je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je naveo da je na sjednici Savjeta za nacionalnu bezbjednost dogovoreno da se uputi pismo organima Euleksa i Unmika sa zahtjevom da državni organi Srbije učestvuju u istrazi.

Kako je rekao, uvjereni su da bi učešće organa Srbije značilo otkrivanje istine o ubistvu Ivanovića. Naveo je i da ubistvo Ivanovića neće proći nekažnjeno.

"Nisu ni Hašim Tači ni Ramuš Haradinaj glavni na Kosovu, već je to gospodar Kosova Kadri Veselji, koji govori da će Kosovo stići do Niša. Neće stići", dodao je Vučić.

Predsjednik Srbije je naveo da postoje ideje jedne zemlje unutar KFOR-a da prekine kontrolu administrativne linije.

"Moje upozorenje danas je da neki ne pokušaju da to koriste za uvođenje kosovskih bezbjednosnih snaga ni na sjever, niti na Kosovo uopšte", naveo je Vučić.

Vučić je objasnio da srpske bezbjednosne službe nisu imale saznanja o postojanju direktnih prijetnji lideru Ivanoviću. Vučić je na konferenciji za novinare kazao da je "svakome jasno" kome bi na Kosovu i u međunarodnoj zajednici odgovaralo ubistvo Olivera Ivanovića. "Ništa više o tome ne bih mogao da govorim, mislim da su svi sve razumjeli", kazao je Vučić. On je naveo i da taj "teroristički čin" neće proći nekažnjeno i da će počinilac biti uhvaćen i kažnjen. "Neka ne misle da mogu da ga sakriju ni Kosovska policijska služba, ni Euleks, a nadam se da to i ne žele, jer ima nekog od koga neće moći da ga sakriju. Ako oni to ne urade kako treba, mi ćemo to uraditi, vodićemo svoju zasebnu istragu", kazao je predsjednik Srbije. Vučić je rekao da su ubice Olivera Ivanovića ostavile određene tragove. "Nemam ovlašćenje niti je moguće da govorim o saznanjima kojima raspolažemo, ali ima mnogo interesantnih detalja koji ukazuju na moguće počinioce. Nažalost, ubistvo se dogodilo na teritoriji koju efektivno ne kontrolišemo pa moramo da čekamo reakciju drugih organa. Da imamo najveće moguće povjerenje u njihove organe, nemamo, ali se nadamo da će posao uraditi profesionalno", rekao je Vučić.

Dačić: Ugrožava se stabilnost cijelog regiona

Ubistvo lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića je bezuman je teroristički akt koji ugrožava stabilnost ne samo sjevera Kosova, već i cijelog regiona, rekao je danas u Podgorici šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

"Zahtjevamo da policija reaguje i da uhapsi počinioce ovog gnusnog, terorističkog akta. Najvažnije je da se na Kosovu sačuva mir", rekao je Dačić novinarima poslije sastanka sa crnogorskim kolegom Srđom Darmanovićem.

Bonus video: