istekao rok za potvrđivanje ili odbacivanje optužnice tačiju

Borel: Sporazum o normalizaciji hitan i presudan za evropski put Kosova i Srbije

On je u pisanom odgovoru na poslaničko pitanje iz Evropskog parlamenta koje se tiče optužbi o ratnim zločinima koje terete kosovskog predsjednika Hašima Tačija pred Specijalnim sudom u Hagu, naveo da Evropska unija pridaje veliku važnost "prevazilaženju nasleđa prošlosti i ukidanju nekažnjivosti" širom Zapadnog Balkana

2654 pregleda 0 komentar(a)
Borel, Foto: Rojters
Borel, Foto: Rojters

Šef evropske diplomatije Žozep Borel je poručio da je sveobuhvatan sporazum o normalizaciji "hitan i presudan" za napredak Srbije i Kosova na njihovom evropskom putu.

"Obje strane moraju uložiti dalje značajne napore kako bi postigle sveobuhvatan pravno obavezujući sporazum o normalizaciji. Takav sporazum je hitan i presudan, tako da Kosovo i Srbija mogu napredovati na svojim evropskim putevima", naveo je Borel i dodao da je postignut napredak u obnovljenom dijalogu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

On je u pisanom odgovoru na poslaničko pitanje iz Evropskog parlamenta koje se tiče optužbi o ratnim zločinima koje terete kosovskog predsjednika Hašima Tačija pred Specijalnim sudom u Hagu, naveo da Evropska unija pridaje veliku važnost "prevazilaženju nasleđa prošlosti i ukidanju nekažnjivosti" širom Zapadnog Balkana.

Viosoki predstavnik EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbjednost je u odgovoru podvukao da briselske institucije snažno podržavaju rad specijalnih komora i Specijalnog tužilaštva Kosova koji su važna demonstracija posvećenosti Kosova vladavini zakona "što je zauzvrat ključni element napretka Kosova na evropskom putu i angažovanja EU sa Zapadnim Balkanom u cjelini".

Specijalno tužilaštvo sa sjedištem u Hagu je 24. juna potvrdilo da su nadležnom sudiji predali optužnicu protiv kosovskog predsjednika Hašima Tačija, koji se, prema navodima, tereti za ratne zločne i zločine protiv čovječnosti. Do tog trenutka je kosovski predsjednik u ime Kosova vodio dijalog na najvišem političkom nivou o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

U subotu 24. oktobra je istekao rok od šest mjeseci kada sudija prethodnog postupka Specijalizovanih vijeća u Hagu treba da potvrdi ili odbaci optužnicu u cjelosti ili djelimično.

Ipak, u izuzetnim okolnostima, ako specijalizovani tužilac iznese valjan razlog prije potvrđivanja optužnice, sudija može da izda nalog za privremeno neobjelodanjivanje javnosti optužnice kako bi se "spriječilo bjekstvo optuženog ili predupredilo svako drugo remećenje postupka ili socijalni nemiri".

Hašim Tači je najavio da će podnijeti ostavku ako se potvrdi optužnica protiv njega.