Mostarci poslije 12 godina biraju lokalnu vlast: Koalicija "Pod lupom" tvrdi da postoji razlika u broju birača

Razlika je u više hiljada birača, broj birača je manji za 4.000 u odnosu na listu koju je dostavio CIK", izjavio je na konferenciji za novinare Dario Jovanović, projekt koordinator "Koalicije pod lupom"

12446 pregleda 1 komentar(a)
Sa jednog glasačkog mjesta, Foto: Reuters
Sa jednog glasačkog mjesta, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.12.2020. 13:04h

Koalicija "Pod lupom" koja prati izborni proces u Mostaru, saopštila je danas da su zabilježena odstupanja u broju birača na 142 od 150 biračkih mjesta.

"Od CIK-a smo dobili listu biračkih mesta s lokacijama i brojem birača. Prema trenutnim informacijama, broj registrovanih birača koji su na tom izvodu razlikuje se od realnog stanja. Razlika je u više hiljada birača, broj birača je manji za 4.000 u odnosu na listu koju je dostavio CIK", izjavio je na konferenciji za novinare Dario Jovanović, projekt koordinator "Koalicije pod lupom".

On je ocijenio da razlozi za to mogu biti brojni, ali da nije moguće da je u pitanju slučajna greška.

Prema podacima Koalicije "Pod lupom", 4,2 odsto biračkih mesta nije uređeno prema instrukcijama CIK-a, odnosno nisu u skladu sa smernicama o prevenciji KOVID-19.

Skoro na polovini mjesta nije istaknuta lista članova biračkih odbora da bi se vidjelo kojem političkom subjektu pripadaju, dok na nekim biračkim mjestima nedostaje biračkih listića.

Tajnost glasanja je osigurana na svim biračkim mjestima. Mostarci poslije 12 godina biraju novu lokalnu vlast u gradu koji je simbol dubokih etničkih podj0ela u Bosni i Hercegovini (BiH), 25 godina poslije rata.

Prema podacima Centralne izborne komisije BiH, za izbore u Mostaru se prijavilo 38 političkih partija i devet nezavisnih kandidata.

Glavna bitka vodi se između izborne liste HDZ BiH i liste "Koalicije za Mostar", koju čine stranke okupljene oko Stranke demokratske akcije (SDA).

Prvi put na izbore izlazi srpska lista "Ostajte ovdje – zajedno za naš Mostar", koju čine SNSD i SDS.

Tu koaliciju podržala je i Srpska pravoslavna crkva.

Birališta su otvorena jutros u sedam časova.

Kako su za Hinu ranije potvrdili u Gradskom izbornom štabu, svih 150 biračkih mjesta otvoreno je na vrijeme, a nešto više od 100.000 birača moći će da glasa do 19 sati.

Građani Mostara od 370 kandidata biraju 35 vijećnika u Gradskom vijeću iz koga se posredno bira novi gradonačelnik.

Svaki birač na glasačkom mjestu dobija dva listića. Na jednom bira predstavnike s jednog od šest gradskih područja u kom živi, a na drugom odlučuje o kandidatima s gradske liste.

Osobama koje ne mogu da izađu na birališta, a to su uglavnom oni koji su zaraženi koronavirusom, na raspolaganju je 20 mobilnih timova.

Izbore prati 1.717 posmatrača, a prvi rezultati očekuju se u 21 sat.

Za lokalne izbore u gradu na Neretvi prijavljeno je skoro 4.000 birača iz inostranstva koji će svoje izborne listiće moći da dostave u najbliže diplomatsko – konzularno predstavništvo Bosne i Hercegovine u 17 zemalja svijeta.

Mostar poslije 12 godina ima mogućnost da izabere novu lokalnu vlast nakon što su se vodeći hrvatski i bošnjački političari, čelnici HDZ-a BiH i SDA Dragan Čović i Bakir Izetbegović dogovorili o izmjenama Izbornog zakona koji se odnosi na taj grad.

Za izbore su prijavljene 32 političke stranke, koalicije i nezavisni kandidati.

Mostarci od jutros na biralištima: "Očekujemo promjene i bolji život"

U Mostaru se očekuje se velika izlaznost do kraja dana (birališta se zatvaraju u 19 sati), a reporterska ekipa Anadolije jutros je pitala građane da li očekuju promjene u gradu koji grca u problemima, prenosi televizija N1.

Zlatko Solom rekao je da očekuje da se stvari u Mostaru poprave.

“Nadam se da je došlo vrijeme da počnemo bolje živjeti i da se stvari u Mostaru počnu mijenjati“, istakao je za Anadoliju Solom.

Dragan Čović glasao u Mostaru

Lider Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, Dragan Čović glasao je na izborima u Mostaru.

Nakon glasanja, dao je kratku izjavu za medije i kazao da se nada da će rezultati biti poznati večeras do 23 sata, kako je i planirano.

"Nada da će izbori proći u redu, da će se sačuvati transparentnost i da u konačnici već večeras oko 23 sata znamo kakvi su rezultati, kako bi akteri koji mogu napraviti većinu, vrlo brzo idemo ka tome da se imenuje sastav Gradskog vijeća, predugo smo bili bez gradskog vijeća", kazao je Čović nakon glasanja, prenos N1.

Koalicija "Pod lupom": Izborni dan u Gradu Mostaru započeo bez većih problema

Koalicija za slobodne i poštene izbore ''Pod lupom'' saopštila je da je na izborni dan u Gradu Mostaru angažovala 240 građanskih, nestranačkih posmatrača izbornog dana koji će posmatrati cjelokupni izborni proces na svim biračkim mjestima u Gradu Mostaru kao i u Gradskoj izbornoj komisiji Grada Mostara, prenos televizija N1.

Posmatrači Koalicije "Pod lupom" su do sada propratili uređenje i otvaranje biračkih mjesta, a nastaviće pratiti proces glasanja, zatvaranje biračkih mjesta i proces brojanja glasova.

Skoro svim posmatračima Koalicije "Pod lupom" omogućen je nesmetan pristup biračkim mjestima na koje su bili raspoređeni.

Problem u pristupu posmatrača biračkom mjestu zabilježen je u samo jednom slučaju koji je odmah riješen sa Gradskom izbornom komisijom Grada Mostara.

CIK BiH: Sva biračka mjesta u Mostaru otvorena na vrijeme

Lokalni izbori 2020. godine za Gradsko vijeće Grada Mostara održavaju se danas, 20.12.2020. godine. Sva biračka mjesta su otvorena jutros u 7:00 sati i zatvaraju se večeras u 19:00 sati, saopćeno je iz Centralne izborne komisije (CIK), prenosi N1.

Uz pokazivanje jednog od važećih bh identifikacionih dokumenata (lična karta, vozačka dozvola, pasoš) na biračkom mjestu birač dobija kombinaciju glasačkih listića koja mu pripada i ostvaruje pravo na glasanje. Tajnost glasanja je osigurana na biračkom mjestu.

Izborna šutnja traje do zatvaranja biračkih mjesta.

Bonus video: