Novi jak zemljotres u Hrvatskoj, Dumbović: Danas u Petrinji niko više nije normalan

Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović rekao je da se jutrošnji zemljotres u Petrinji jako osjetio, da su građani na rubu ljudskih mogućnosti i da je osnovni problem smještaj

38911 pregleda 753 reakcija 9 komentar(a)
Petrinja, Foto: Reuters
Petrinja, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.01.2021. 10:54h

Novi zemljotres osjetio se jutros oko 7:50 sati na području Petrinje u Hrvatskoj i okolnog područja, a prilično se osjetio i u Zagrebu, javlja Index.hr.

Seizmološki zavod javio je da je bio jačine 4.2 stepena po Rihteru.

"Jutros, 4. januara 2021. godine u 07 sati i 49 minuta seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su prilično jak zemljotres s epicentrom kod Petrinje. Magnituda potresa iznosila je 4.2 prema Rihteru, a intenzitet u epicentru V-VI stepena EMS ljestvice. Potres se osjetio u centralnoj Hrvatskoj", saopštili su iz Seizmološke službe.

Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović rekao je da se jutrošnji zemljotres u Petrinji jako osjetio, da su građani na rubu ljudskih mogućnosti i da je osnovni problem smještaj.

"Ovo je bio udarac na sve ono što nije teško udariti, jer i puno manji udari će donijeti dodatne štete. Svi ljudi koji se kreću centrom, imaćemo problem ako im padne na glavu cigla, crijep… Noći su nam traumatizovane, bez sna, neizvjesnosti, budućnost u kojoj hitno moramo naći rješenje", ispričao je Dumbović za regionalnu N1 televiziju.

On je naglasio da su građani na rubu strpljivosti i ljudskih mogućnosti normalnog čovjeka.

"Danas u Petrinji niko više nije normalan", rekao je gradonačelnik grada koji je teško stradao prošlog utorka u razornom potresu jačine 6.2 po Rihteru.

Samo dan ranije, isto područje pogodio je jak zemljotres jačine 5.0 po Rihteru, a tlo ne prestaje da podrhtava.

Posljednji jači potres s epicentrom kod Petrinje zabilježen je jutros, a njegova jačina bila je 4.2 o Rihteru.

Dumbović je rekao da je trenutno osnovni problem smještaj, jer je stiglo dovoljno hrane i robe.

Na području Petrinje, Gline, Siska i okolih sela, najteže stradalih zemljotresu, nalaze se brojne službe i volonteri koji pomažu građanima, prije svega u saniranju razrušenih objekata.

Dosad je prijavljena šteta na više od 13.200 objekata.

U razornom potresu koji je prošlog utorka pogodio područje Banovine, poginulo je sedam osoba, a 27 ih je povrijeđeno. Pričinjena je velika materijalna šteta, najviše u Petrinji, Sisku, Glini i okolnim selima, a mnogi su ostali bez domova.

Tlo ne prestaje da podrhtava što stvara dodatnu neizvjesnost i teškoće.

Šteta je pričinjena i u Zagrebu, uglavnom su oštećeni dimnjaci i crepovi na zgradama koje su oštećene u jakom zemljotresu koji je u martu pogodio glavni hrvatski grad.

Bonus video: