ABK nema kandidata za premijera

Haradinaj ostaje kandidat za predsjednika Kosova

Vršilac dužnosti predsjednika Kosova Vjosa Osmani je za 14. februar zakazala vanredne parlamentarne izbore i potpisala dekret o raspuštanju sedmog saziva kosovskog parlamenta

17072 pregleda 8 komentar(a)
Haradinaj, Foto: BETAPHOTO
Haradinaj, Foto: BETAPHOTO

Alijansa za budućnost Kosova (ABK) na prijevremenim parlamentarnim izborima neće imati kandidata za premijera Kosova, pošto njen lider Ramuš Haradinaj ostaje kandidat za predsjednika Kosova.

"Nemamo kandidaturu za premijera, imamo kandidaturu za predsjednika", potvrdio je danas prištinskim medijima sam Haradinaj.

On je ocijenio da je cilj ABK osvajanje preko 20 poslaničkih mjesta u novom, osmom sazivu Skupštine Kosova, na vanrednim parlamentarnim izborima koji će se održati 14. februara.

Inače, ABK je druga stranka po veličini u dosadašnjoj koaliciji koju je predvodio Demokratski savez Kosova (DSK).

Vršilac dužnosti predsjednika Kosova Vjosa Osmani sinoć je za 14. februar zakazala vanredne parlamentarne izbore i potpisala dekret o raspuštanju sedmog saziva kosovskog parlamenta.

Kandidature za premijera su do sada objavili DSK, čiji je kandidat premijer na dužnosti, Avdulah Hoti, i Demokratska partija Kosova (DPK) čiji je kandidat aktuelni v.d. dužnosti predsjednika stranke, Enver Hodžaj.

Pokret Samoopredjeljenje je najavio objavljivanje imena kandidata ali su još u toku konsultacije o tome da li presuda Ustavnog suda onemogućava kandidaturu Aljbina Kurtija za poslanika i nakon izbora za premijera Kosova.

O tome među pravnim stručnjacima na Kosovu postoje različita tumačenja.