Selaković: Treba biti realan u rješavanju kosovskog pitanja

Selaković je rekao da će činjenica da su Izrael i Kosovo uspostavili diplomatske odnose "nesumnjivo uticati na odnose Srbije i Izraela", navodeći da zbog toga nije ni srećan ni zadovoljan

5019 pregleda 18 komentar(a)
Selaković, Foto: Betaphoto
Selaković, Foto: Betaphoto

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je danas da u rješavanju kosovskog pitanja treba stvari postavljati na realističke osnove, truditi se da se nađe neko ozbiljno rješenje, i pokazati ozbiljnost, incijativu i želju za nastavkom dijaloga.

"Na takav način dobijamo šansu da, ako i ne dođe do rješenja u tom pitanju, na Srbiju ne padne sva krivica kao što je to bilo u prethodnim godinama", rekao je Selaković za Radio televiziju Srbije (RTS)

Kazao je da je i za rješavanje tog pitanja jako važan susret predsjednika Srbije Aleksandra Vučića sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom, koji po njegovoj ocjeni "izrasta u lidera Evope".

Selaković je naveo da se i od Makrona čulo da za stavove Srbije u međunarodnoj zajednici danas ima mnogo više sluha i razumijevanja, ali kako je dodao, neće biti promjene politike velikih sila za 180 stepeni.

"Šta je relnost kad govorimo o Kosovu. Realnost je da na Kosovu žive i pripadnici srpskog naroda, realnost je da su oni u kompaktnim sredinama i traže ispunjenje obaveza koje je Priština preuzela, osnivanje Zajednice srpskih opština, zaštitu naših svetinja. Mnogo toga", rekao je Selaković napominjući da je Srbija ispunjavala sve što je potpisivala.

Govoreći o nastavku evropskih integracija, on je rekao da je Srbija prva prihvatila novu metodologiju koju je inicirala Francuska, pa je bilo sasvim prirodno da se o tome razgovara sa Makronom.

"Kao što ste čuli, u tome imamo podršku Francuske", rekao je Selaković.

"Nismo srećni zbog postupka Izraela"

Selaković je rekao da će činjenica da su Izrael i Kosovo uspostavili diplomatske odnose "nesumnjivo uticati na odnose Srbije i Izraela", navodeći da zbog toga nije ni srećan ni zadovoljan.

"Izrael je sam izabrao da mu je važniji interes vezivanja za Ameriku i ono što je važno Americi nego Srbija, to je njihovo legitimno pravo. Ono što je važno to je da mi u tom procesu nismo učestvovali, jer predsjednik (Srbije Aleksandar) Vučić nije prihvatio da potpiše poziv Izraelu da prizna Kosovo, i obrnuto", rekao je Selaković za RTS.

On je rekao da je vrlo zanimljivo i vidjeće se da li će biti muslimanskih i arapskih zemalja koje će nakon ovoga priznavati Kosovo, dodajući da je on uvjeren da neće, i da će biti veoma teško da se to desi.

"Mi smo u odnose sa Izraelom uložili prethodnih godina ozbiljne napore, u odnose dva naroda, i nismo srećni zbog ovoga. Indikativno je da ste imali upinjanje visokog zvaničnika Stejt Departmenta Metjua Palmera da do ovog dođe, videćemo da li će se truditi toliko da se primijene i drugi djelovi iz sporazuma Srbije i Amerike, zaključenog u Vašingtonu", rekao je Selaković.

Na pitanje kada će Srbija otvoriti ambasadu u Jerusalimu, on je odgovorio "otom potom".

"Vućić je u Vašingtonu jasno rekao od čega taj proces zavisi i kako će se u budućnosti odvijati", rekao je Selaković.

Bonus video: